Nová slovenská vláda? Ministrem vnitra má být syn Jožo Ráže

Bratislava - Robert Fico (Směr-SD) sice rezignoval na post premiéra SR, další velké změny ve vedení státu ale nejspíš čekat nelze. Dvě menší vládní strany, Most-Híd a Slovenská národní národní strana (SNS), navrhnou do vznikající nové vlády většinu svých dosavadních ministrů. Novým ministrem vnitra by se měl stát Jozef Ráž mladší, syn známého zpěváka a lídra kapely Elán.

Fico podal demisi minulý týden v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Nejvíce změn se týká současných členů za stranu Směr-SD, která je nejsilnější koaliční formací. Peter Pellegriniho, který by se měl stát premiérem, má na jeho dosavadním postu místopředsedy vlády pro investice a informatiku nahradit poslanec Směru-SD a neúspěšný kandidát na post předsedy Košického kraje Richard Raši.

Za nového ministra vnitra po Robertu Kaliňákovi Směr-SD navrhl Jozefa Ráže mladšího, který je nyní generálním tajemníkem úřadu ministerstva zdravotnictví. Ministryní kultury by se měla stát krajská šéfka Směru-SD v Banské Bystrici Ľubica Laššáková.

"V první řadě nám šlo o uklidnění politické situace. Hledali jsme nominace, které nebudou vzbuzovat kontroverzi. (...) Chci ocenit nominaci Jozefa Ráže, protože jsme řekli, že chceme krizového manažera, člověka, který není členem strany," míní Pellegrini.

V souladu s ústavou je na rozhodnutí hlavy státu, koho premiérem jmenuje. Podle tradice se předsedou vlády stává osoba, která se může opřít o většinu ve sněmovně. Na návrh předsedy vlády je pak prezident povinen jmenovat členy kabinetu.

Předchozí ministr kultury Marek Maďarič na začátku března odstoupil kvůli vraždě Kuciaka. Rezignaci pod tlakem opozice a části koalice ohlásil před týdnem i Kaliňák.

Slovenská národní strana (SNS) do kabinetu navrhla své stávající tři členy, a to ministry obrany, zemědělství i školství. Za nejmenší vládní stranu Most-Híd by měli pokračovat dva ze tří ministrů, a to ministři dopravy a životního prostředí. Současnou šéfku spravedlnosti Lucii Žitňanskou, která se rozhodla nepokračovat v novém kabinetu, by měl nahradit předseda poslaneckého klubu Gábor Gál.

Související

Více souvisejících

Slovensko vláda SR Andrej Danko Most-Híd Peter Pellegrini Smer SD Jozef Ráž mladší

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy