Německá SPD si do čela zvolí první ženu. Vyvede stranu z krize?

Berlín - Německá sociální demokracie by si na nedělním sjezdu měla poprvé ve své 155leté historii do svého čela zvolit ženu. Novou předsedkyní se v porýnském Wiesbadenu podle všeho stane dosavadní šéfka poslanců SPD Andrea Nahlesová, i když bude mít konkurenci v podobě starostky severoněmeckého Flensburgu Simone Langeové.

"Je správné, že strana jako SPD konečně dostane předsedkyni," říká generální tajemník sociálních demokratů Lars Klingbeil. "Je to možná o 55 let později, než by bylo dobré, ale přesto je to mimořádný moment," dodal. Vystihuje tak názor řady dalších členů strany, která se považuje za jednu z nejdůležitějších bojovnic za rovnoprávnost pohlaví.

Pokud jde o post na čele strany, zaostávala zatím SPD výrazně za Zelenými, Levicí či Křesťanskodemokratickou unií (CDU), v jejímž čela už od roku 2000 stojí současná kancléřka Angela Merkelová.

O tom, že se jim v tomto ohledu SPD konečně vyrovná, by zřejmě sociální demokraté vůbec nepřemýšleli, pokud by v loňských parlamentních volbách dopadli alespoň o něco lépe. Martin Schulz je ale dovedl k nejhoršímu výsledku od druhé světové války, když strana dosáhla jen na 20,5 procenta hlasů, a i když stranu ještě několik měsíců vedl, byl jeho politický osud zpečetěn.

Od volebního propadáku se ve straně neskloňuje snad žádné slovo tak často jako obnova, a to obnova programová, strukturální i personální. Tu personální má odstartovat právě sjezd nejstarší německé demokratické strany. Její nová předsedkyně, která každopádně nebude součástí vlády velké koalice CDU/CSU a SPD, pak bude v příštím roce a půl řídit obnovu programovou a strukturální.

Generální tajemník Klingbeil je přesvědčen, že během této doby musí SPD vypracovat nový program, který dá jasně najevo, jak si chce strana poradit s hlavními výzvami budoucnosti. Změnit by se podle něj mělo i vnitřní diskusní klima a za nutné považuje i hledání cest, jak posílit v bývalém východním Německu, kde SPD dosahuje velmi slabých výsledků.

Sedmačtyřicetiletá Nahlesová je pro Klingbeila osobností, která má nejlepší předpoklady stranu složitým obdobím obnovy provést. "Andrea Nahlesová přináší profesionalitu, kterou právě teď SPD potřebuje," podotýká s tím, že každý také ví, co chce Nahlesová prosazovat.

To je i podle vnějších pozorovatelů jednou z největších výhod političky, která byla v minulé vládě ministryní práce a sociálních věcí, a je tak všeobecně známá, což je důležité při prezentaci strany voličům. Některým kritikům uvnitř sociální demokracie ale právě dlouholeté politické působení Nahlesová vadí, protože ji považují za součást stranického establishmentu, který dosud na běžné straníky nebral takové ohledy, jaké by podle nich měl.

Z toho by mohla těžit jedenačtyřicetiletá protikandidátka Langeová, která se proti stranickému establishmentu staví a prezentuje se jako bojovnice za zájmy řadových členů. Ani tak se ale nečeká, že by měla skutečnou šanci porazit jasnou favoritku Nahlesovou, kterou podporuje mimo jiné vedení SPD.

Pečlivě se bude sledovat především to, o kolik procent hlasů 600 delegátů ji dokáže připravit. Podle některých odhadů by mohlo jít o 20 až 30 procent. Z konečného výsledku se pak bude usuzovat na to, jak silné má Nahlesová postavení.

Související

Gerhard Schröder

Schröder unikne trestu za vstřícnost k Rusku

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru dnes v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.

Více souvisejících

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Německo Andrea Nahlesová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy