EU trne hrůzou. Hrozí vzbouření a revolta?

Řím - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconni se ve středu rozhodl vyklidit pole a uvolnit tak cestu možné vládní spolupráci mezi krajně pravicovou Ligou Severu a populistickým Hnutím pěti hvězd. V Itálii tak může zrodit vláda složená pouze z euroskeptických stran. Jednomu z nejhorších možných scénářů z hlediska EU však může zabránit rivality mezi oběma předsedy, z nichž oba projevili zájem o funkci italského premiéra. Informoval o tom server Politico.eu.

Berlusconni podobně jako český premiér v demisi Andrej Babiš byl dlouhodobým trnem v oku při vládním vyjednávání mezi předsedou Ligy Severu Mattem Salvinim a předsedou Hnutí pěti hvězd Luigim Di Maiem. Di Maio totiž odmítal vládní spolupráci se středopravicovou koalicí, v níž figuruje osoba, která má problémy se zákonem. 

Předseda středopravicové strany Forza Italia Silvio Berlusconni se proto rozhodl odstranit překážku možné vládní spolupráci mezi středopravicí a Hnutím pěti hvězd, ačkoli vyloučil, že by poslanci a senátoři jeho strany vyslovili takové vládě důvěru. Neodmítl však možnost spolupráce s takovou vládou a dodal, že nedochází k definitivnímu rozpadu středopravicové koalice.

Scénář euroskeptické italské vlády se dostal znovu na pořad dne poté, co italský prezident Sergio Mattarella oznámil, že po dvou měsících neúspěšného vyjednávání o nové vládě bude muset jmenovat politicky neutrální vládu složenou z technokratů. Podobně jako v případě české ústavy by i Itálii v případě neúspěšných pokusů o sestavení nové vlády čekala úřednická vláda jmenovaná prezidentem, která by fungovala až do předčasných voleb. 

Samotný Mattarella několikrát za sebou avizoval že by spíš preferoval vládu složenou z Hnutí pěti hvězd a Demokratické strany. Při neúspěšných vyjednávání o nové vládě dokonce neváhal využít svých ústavních kompetencí a pověřil předsedu Poslanecké sněmovny Roberta Fica mezistranickým vyjednáváním. Ficovi následně připomněl, že by upřednostňoval vládu, na níž by participovala strana, která se neprofiluje jako euroskeptická. 

Zda opravdu vznikne vláda Hnutí pěti hvězd a Ligy Severu, což by z hlediska ekonomické významnosti Itálie nebyl dobrý scénář pro EU, však ještě není zcela jisté, neboť italský dokonalý bikameralismus požaduje, aby vláda měla důvěru jak Poslanecké sněmovny, tak i Senátu, a Forza Italia Silvia Berlusconniho je v její podpoře vrtkavá.

Další výraznou překážkou vlády Hnutí pěti hvězd a Ligy Severu je vzájemná rivalita obou jejích předsedů. Salvini se cítí oprávněný vládnout Itálii, neboť Liga Severu získala v rámci koalice středopravicových stran nejvíc procent. Volební zisk středopravice však není postačující, aby mohla vládnout sama. Di Maio zase vidí jedinečnou příležitost pozvednout dříve opomíjené Hnutí pěti hvězd, kterému se podařilo jako samostatné straně získat ve volbách nejvíc procent.

Související

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Více souvisejících

Itálie Hnutí pěti hvězd Liga Severu (Itálie) Matteo Salvini (Liga severu) Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy