Bere si Harry "exotického potomka otroků"? Britové se bouří proti rasismu

Londýn - Další královská svatba se rychle blíží, princ Harry a americká herečka Meghan Markleová si své "ano" řeknou již zítra. Světová média líčí pohádkový příběh dvou mladých lidí, kteří spojí své své životy navzdory odlišnému společenskému původu i národnosti.

Zdaleka ne všechno kolem nastávajících manželů je ale ideální. Peripetie okolo Meghaniny rodiny je teď možno ponechat stranou, těm se dostatečně věnovala bulvární média. Existují ale i závažnější problémy. Harryho snoubenka totiž v minulosti čelila sérii nevybíravých rasistických útoků.

Nechutné komentáře na téma Meghanina smíšeného původu zaplavily Twitter a internet poprvé před několika lety, když vyšlo najevo že americká herečka udržuje s britským princem vztah. Hereččina matka je totiž Afroameričanka, zatímco otec běloch.

Správci sociálních sítí tehdy reagovali a mnoho komentářů i účtů bylo smazáno. Narážky na Meghanin původ se ale objevují stále. A nejde jen o útoky verbální. V únoru někdo poslal princi Harrymu a jeho snoubence dopis, který údajně obsahoval podezřelý bílý prášek. Podle závěrů britské policie byl čin rasově motivován a úřady jej vyšetřují jako zločin z nenávisti.

Mnozí lidé vzhled budoucí členky královské rodiny prapodivným způsobem komentují i v médiích. Britský deník Daily Mail například uveřejnil o Meghan Markleové článek, který na svém Twitteru doprovodil komentářem "od otroků k členům královské rodiny – rodina Meghan Markleové".

Redaktorka jiného britského deníku zase ve svém sloupku napsala, že Markleová přinese do královské rodiny "exotickou DNA". Hereččinu matku ve svém textu popsala jako "dredatou Afroameričanku s pochybnou pověstí". V dalším britském magazínu se pak objevil článek v němž autor tvrdí, že před sedmdesáti lety by byla Meghan maximálně Harryho milenkou, nikoliv manželkou.

Do věci se musel vložit i samotný princ, který již v roce 2016 vyzval britská média aby přestala s "rasistickými a sexistickými" útoky na jeho tehdejší přítelkyni. Komentáře na Meghaninu adresu rozčílily i britskou herečku Ginu Yasherovou. "Není exotická, proboha není z žádného amazonského kmene, je to Američanka." zlobí se.

Markleová s rasismem bojovala od dětství. Ve své eseji pro časopis Elle popisuje, jak ve škole nevěděla které políčko v kolonce "rasa" v dotazníku zatrhnout. Její otec se jí snažil pomáhat a tak jí například koupil černošskou i bělošskou panenku Barbie, aby i její hračky žily ve smíšené rodině.

Potíže měla i v začátcích své herecké kariéry. "Pro role bělošek jsem nebyla dost bílá a pro role černošek zase dost černá. Zůstala jsem někde uprostřed a bez práce." popisuje. Situace se obrátila, až když získala roli Rachel Zaneové v populárním právnickém seriálu Suits (Kravaťáci).

Tehdy do určité míry přepsala zavedená pravidla. Do rolí neodolatelných krásek jako je Rachel Zaneové, byly totiž většinou vybíraný dlouhonohé blondýny. Producenti seriálu ale vsadili na Markleovou a nelitují. A ona jim je za jejich volbu dodnes vděčná.

Související

Více souvisejících

Meghan Markleová Velká Británie Princ Harry rasismus Královská svatba

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 11 hodinami

před 17 hodinami

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy