Velvyslanec USA vytočil Německo, Berlín důrazně žádá vysvětlení jeho výroků

Berlín - Velvyslanec USA v Německu Richard Grenell v rozhovoru pro ultrakonzervativní server Breitbart News řekl, že chce posílit konzervativní síly napříč Evropou. Protože tak silná politická vyjádření diplomatů nejsou obvyklá, Berlín požaduje od Washingtonu vysvětlení.

"Myslím, že zvolení Donalda Trumpa posílilo jedince a lidi, aby mohli říct, že zkrátka nemohou dovolit politické třídě, aby určovala před konáním voleb, kdo zvítězí a kdo by měl kandidovat," řekl Grenell.

"V Evropě je mnoho konzervativců, kteří mě kontaktovali, aby mi řekli, že mají pocit, že dochází k obrodě," uvedl dále diplomat. "Rozhodně chci posílit jiné konzervativce napříč Evropou, jiné lídry," dodal.

Spolková vláda dnes USA vyzvala, aby výroky svého diplomata o posilování konzervativců vysvětlila. "Evropští občané a občanky si nenechají od Trumpova vazala říkat, jak mají volit. Americký diplomat, který se takto vměšuje do demokratického boje, prostě nemá na svém místě co dělat," uvedl dnes na twitteru místopředseda německé vládní sociální demokracie Thorsten Schäfer-Gümbel. Bývalý předseda SPD Martin Schulz řekl, že Grenell "se nechová jako diplomat, ale jako pravicově extremistický koloniální důstojník". 

"Myšlenka, že bych (přímo) podpořil kandidáty nebo strany je směšná. Stojím si za svým komentářem, že zažíváme probouzení mlčící většiny - těch, kteří odmítají elity a jejich bublinu. Vede ho Trump," napsal v reakci na kritiku velvyslanec.

Spiegel také uvedl, že Grenell pozval na 13. června rakouského kancléře Sebastiana Kurze na oběd do své rezidence, což je rovněž hodnoceno jako nestandardní postup. Pozvánku údajně dostali i blíže neupřesnění vysoce postavení němečtí činitelé. Grenell se sympatiemi vůči Kurzovi nijak netají, v rozhovoru s portálem Breitbart News označil rakouského kancléře za rockovou hvězdu a sebe pak za jeho fanouška.

Poprask vyvolal Grenell už krátce po svém příjezdu do Německa na počátku května. Na twitteru tehdy krátce po Trumpově oznámení o vypovězení jaderné dohody s Íránem napsal, že "německé firmy, které působí v Íránu, by měly své obchody okamžitě omezit". 

Související

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Více souvisejících

diplomacie Německo Richard Grenell (diplomat) USA (Spojené státy americké) Breitbart News

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy