Zánik internetu se nekoná. V europarlamentu neprošla směrnice o copyrightu

Štrasburk - Evropští poslanci dnes nepodpořili návrh pravidel týkajících se autorských práv na internetu. Chystaná směrnice dává vydavatelům právo na spravedlivý podíl z využití jejich autorských děl internetovými giganty. V této souvislosti se hovořilo o cenzuře či dokonce zániku internetu, což například česká Unie vydavatelů označila za dezinformaci.

Chystaná směrnice dává vydavatelům právo na spravedlivý podíl z využití jejich autorských děl internetovými giganty. Platformám ukládá povinnost řešit, zda nahraný obsah neporušuje autorská práva. Text už prošel právním výborem parlamentu, ale poslanci si dnes vyhradili právo jednat o něm v září i na plénu a přijít s pozměňovacími návrhy. 

Kritici návrhu tvrdí, že povede k cenzuře internetu. Jeho zastánci naopak soudí, že výsledkem nových pravidel bude lepší ochrana autorských práv v internetovém prostředí. K podporovatelům směrnice patří i česká Unie vydavatelů. 

Poslanci čelili silnému tlaku různých lobbistických skupin. "Někteří z nás dostali i 60.000 e-mailů," řekl dnes ČTK europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Parlament dnes na plénu ve Štrasburku hlasoval pouze o své pozici k návrhu. Nepustil ho rovnou do třístranného jednání mezi Evropskou komisí, členskými státy a parlamentem. Z 627 přítomných poslanců z celkových 751 návrh zamítlo 318 poslanců, pro bylo 278 a 31 se zdrželo.

"Velký úspěch. Vaše protesty zafungovaly," napsala na twitteru německá europoslankyně za Piráty Julia Redaová, která vystupovala proti směrnici. Podle českých Pirátů ukázal Evropský parlament racionální přístup. "Předchozí rozhodnutí (právního) výboru vzbudilo obavy, že se EU rozhodne jít cestou cenzury," uvedli Piráti v prohlášení zaslaném ČTK.

Podle francouzského křesťanskodemokratického poslance Philippa Juvina je naopak smutné, že parlament "podlehl řízené manipulaci" lobbistů z řad velkých internetových hráčů. Za ty jsou považovány firmy jako je například Facebook nebo Google.

Některým poslancům vadila především skutečnost, že o textu neměli možnost jednat. "Obrací se na mě denně řada občanů, kteří vyjadřují obavy z několika článků přijatého stanoviska (právního výboru). Proto považuji za důležité, aby proběhla diskuse," sdělila ČTK česká poslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Evropská úprava autorského práva podle Svobody "ustrnula někde okolo roku 2000 na technologiích jako je satelitní nebo kabelové vysílání, ale na šíření děl chráněných autorskými právy připravena není."

Podle českého poslance Jiřího Paynea (Svobodní) se však EU pod záminkou ochrany autorských práv pokouší získat část zisků velkých internetových společností a zároveň chce zavést dohled nad sdílenými informacemi, což je první předstupeň cenzury. 

Související

Vladimír Růžička s hokejovým týmem ČR 2010, autor: Jarba

Hokejový trenér Vladimír Růžička má nové angažmá. Bude za Rajchlovo PRO kandidovat do europarlamentu

Po posledním nevydařeném a velice krátkém angažmá ve Slovanu Bratislava se o hokejovém trenérovi Vladimíru Růžičkovi může říct, že si našel nové angažmá. Tentokrát ho ale neangažoval žádný hokejový klub, ale politická strana. V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu bude totiž kandidovat v barvách strany Právo Respekt Odbornost (PRO) vedenou Jindřichem Rajchlem.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

evropský parlament autorská práva internet Pavel Svoboda Jiří Payne EU (Evropská unie) europoslanci počítače

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 17 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy