Záhada v Amesbury: Jak se pár otrávil novičokem? Najednou mu zrudly oči, popisuje svědek

Londýn - Předmět kontaminovaný novičokem, kterým se otrávil britský pár Charlie Rowley (45) a Dawn Sturgessová (44), nemohl být podle experta v otevřeném prostoru, neboť by se jed vlivem deště a slunečního záření postupně rozpadal.

Vyšetřovatelé v izolačních kombinézách dnes provedli prohlídku ubytovny pro bezdomovce v Salisbury, která byla předtím evakuována a v níž bydlela přiotrávená Sturgessová. Jejího partnera Rowleye popsal jeden jeho známý jako sběratele odpadků, který neváhal zvednout ze země i odhozený nedopalek cigarety a který prohledával koše na odpadky s nadějí, že by v nich našel něco pro sebe užitečného.

To vyvolává podle agentury AP dohady, že se do jeho rukou mohla dostat vyhozená ampule, která mohla obsahovat novičok. Ten mohl být předtím použit při březnovém útoku v Salisbury proti ruskému dvojímu agentovi v britských službách Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji.

Odborníci tvrdí, že tekutina novičoku o objemu sněhové vločky stačí k zabití člověka během několika minut. Vystopovat takové malé množství jedovaté látky je tak velmi obtížné.

Sturgessová byla poté, co se zhroutila, odvezena sanitkou z domu ve zhruba deset kilometrů vzdáleném městě Amesbury. Později si sanitka dojela na stejné místo i pro kolabujícího Rowleye.

Rowleyho přítel Sam Hobson vypověděl, že s Rowleym po převozu Sturgessové šel do lékárny vyzvednout léky na předpis a po návratu začali plánovat návštěvu nemocnice. Rowley se ale najednou začal chovat zvláštně, začalo mu být velké horko, potil se, zrudly mu oči a z úst mu odkapávaly sliny, tak mu zavolal záchranku.

Související

Dawn Sturgess a Charlie Rowley došli ve Queen Elizabeth Parku zřejmě do kontaktu  s nervovým plynem Novičok.

Brit otrávený novičokem se setkal s ruským velvyslancem. Ten se zmohl jen na propagandu

Brit, který se loni otrávil nervově paralytickou látkou novičok, se tento týden v Londýně setkal s ruským velvyslancem. Po schůzce si ovšem postěžoval, že na své otázky nedostal odpovědi. Podle Charlieho Rowleyho mu Alexandr Jakovenko řekl, že novičok se nyní vyrábí jen v USA a v Česku. Rowley se loni otrávil spolu se svou partnerkou nedlouho poté, co se s nervově paralytickou látkou dostali do kontaktu i bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije.
Dawn Sturgess a Charlie Rowley došli ve Queen Elizabeth Parku zřejmě do kontaktu  s nervovým plynem Novičok.

Je to venku. Pár z Amesbury byl otráven novičokem, potvrdily testy

Amsterdam - Laboratorní testy mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) podle agentury Reuters potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu novičok. Toxické látce byli vystaveni pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která později zemřela.

Více souvisejících

druhá otrava novičokem (Amesbury červenec 2018) Charlie Rowley Dawn Sturgessová Velká Británie

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy