Druhá otrava novičokem se zamotává. Možná nešlo o směs z útoku na Skripalovy

Amesbury - Stále není jisté, zda Dawn Sturgessová a Charlie Rowley přišli do kontaktu s přesně tou samou směsí novičoku, která byla v březnu použita k útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

"V tuto chvíli není možné říci, zda nervová látka zjištěná při tomto incidentu souvisí s útokem na Sergeje Skripala a Juliji Skripalovou," řekl šéf britské protiteroristické jednotky Neil Basu. Vyšetřovatelé již vědí, že se pár otrávil novičokem, spojení mezi tímto případem a Skripalem ale potvrzeno nebylo, ačkoli s tím podle Basua pracovní teorie počítá.

Basu uvedl, že nový případ otravy ještě více podpořil úsilí vyšetřovatelů odhalit odpovědné osoby, které za incidentem stojí. Použití novičoku pak označil za nehoráznost a barbarství.

Sturgessová, která v neděli zemřela, a Rowley přišli s toxickou látkou do styku na počátku července. Basu uvedl, že úmrtí dokládá, že Sturgessová byla vystavena velké dávce. Jak přesně se dvojice otrávila, známo oficiálně není. Policie podle AP vychází z toho, že pár se musel dostat k nádobě, ve které byl toxický materiál uložen.

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.

Více souvisejících

Novičok (nervový plyn) druhá otrava novičokem (Amesbury červenec 2018) Dawn Sturgessová Charlie Rowley Velká Británie

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy