Otravy novičokem? Britská policie v koncích, přiznala dvě alarmující skutečnosti

Amesbury - V jihozápadní Anglii došlo již je dvěma případům otravy novičokem a vyšetřovatelé jsou bezradní. Nelze zaručit, že se na území Anglie nenacházejí další stopy této nervově paralytické látky. Navíc se vůbec neví, kdo konkrétně za otravami stojí.

V březnu byl novičok použit ve městě Salisbury k útoku na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Oba se zotavili.

Před necelými dvěma týdny se novičokem ve městě Amesbury, nedaleko Salisbury, otrávil Brit Charlie Rowley a jeho partnerka Dawn Sturgessová. Testy potvrdily, že se s ní dostali do kontaktu rukama. Sturgessová zemřela, zřejmě byla vystavena vysoké dávce jedu. Rowley v úterý nabyl vědomí, zůstává ale v kritickém stavu.

"Charlie Rowley učinil přes noc další pokrok. Již není v kritickém stavu," uvedla Lorna Wilkinsonová z nemocnice v Salisbury. "Jeho stav je sice vážný, ale stabilní," dodala s tím, že ho stále k zotavení čeká dlouhá cesta.

"Moc rád bych před vás předstoupil a prohlásil, že jsme identifikovali a dopadli osoby, které jsou (za případy otravy) zodpovědné, a že jsme si naprosto jistí, že v zemi nezůstaly již žádné stopy po nervové látce. Krutou realitou ale je, že v tuto chvíli nemůžeme žádná taková ujištění a záruky poskytnout," prohlásil dnes šéf britské protiteroristické jednotky Neil Basu.

Je podle něj možné, že se nikdy nepodaří s určitostí prokázat spojitost mezi smrtí Sturgessové a otravou Skripalových.

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.

Více souvisejících

Novičok (nervový plyn) druhá otrava novičokem (Amesbury červenec 2018) Velká Británie Charlie Rowley Dawn Sturgessová Sergej Skripal Policie Velká Británie

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy