Nedaleko Atén vypukly tři požáry. Lidé prchají, dým zakryl oblohu až nad Akropolí

Atény - V okolí řecké metropole dnes vypukly tři velké lesní požáry, kvůli kterým musely být evakuovány stovky lidí. Žádné oběti hlášeny nejsou, šest lidí ale bylo hospitalizováno s popáleninami. Západně od řecké metropole ohnivý živel již zničil desítky domů a aut. Podle meteorologů se očekává, že kvůli silnému větru a vysokým teplotám se požáry dál rozšíří.

Řecký premiér Alexis Tsipras, který předčasně ukončil návštěvu v Bosně a vrací se do vlasti, označil situaci ze velmi vážnou. Řecká civilní obrana oznámila, že požádá o pomoc Evropskou unii. Tsipras vyjádřil znepokojení nad tím, že se požáry rozšířily v jediném dni. Náměstek ministra vnitra Nikos Toskas předtím vyslovil podezření, že mohly být založeny úmyslně. Podle řeckých médií zadržela policie nejméně jednoho člověka pro podezření ze žhářství.

S ohnivým živlem zápolí kolem 300 hasičů, informovala řecká média. Ze vzduchu je podporuje několik cisternových letadel a vrtulníků. Hašení ale komplikuje silný vítr, který v nárazech dosahuje více než 60 kilometrů v hodině, a vysoké teploty kolem 40 stupňů Celsia. Teprve v noci by se proudění vzduchu mohlo uklidnit.

Nejhorší je situace v hornaté oblasti zhruba 50 kilometrů západně od Atén, kde požár donutil stovky místních obyvatel opustit své domovy, zejména letní sídla. Dým z něj zakryl v průběhu dopoledne oblohu až nad aténskou Akropolí, která byla na několik hodin uzavřena turistům.

Na hašení požáru severně od města Kinéta bylo podle nejnovějších informací nasazeno 225 hasičů, 64 hasičských vozů, pět protipožárních letadel a sedm helikoptér. Hašení podle úřadů hatí silný vítr, který plameny rozdmýchává. 

Záběry řecké televize Skai ukazuje oblaka dýmu, hořící zahrady u domů a obyvatele, kteří z místa ujíždí ve vozech a na mopedech. Přítomnost nedýchatelného hustého kouře vedla také k uzavření dálnice spojující Atény s Korinthem, což způsobilo v oblasti dopravní zácpy.

Odpoledne vypukl požár také na svazích pohoří Pendeli severovýchodně od Atén, kde bylo nasazeno v úvodu 50 hasičů s 20 protipožárními vozidly. Plameny se snažila uhasit také tři cisternová letadla a jeden vrtulník. Oheň se ale už dostal do obytné zástavby a spálil řady domů. Odtud jsou hlášeni zranění s popáleninami. V Aténách byly uvedeny do pohotovosti tři nemocnice pro příjem případných dalších popálených lidí.

V ohrožení je už přímořská obec Nea Vutza, kde začala evakuace turistických kempů. Večer vypukl další požár severně od Atén u letoviska Kalamos, kde se rovněž zdržuje i mnoho zahraničních turistů.

Stovky lidí v oblasti mezi městem Nea Makri a přístavem Rafina na východním pobřeží Attiky, kde byl kvůli postupujícímu požáru přerušen silniční provoz, uvízly na tamních plážích. Řecké vojenské lodě vybavené lékařským personálem zahájily jejich evakuaci po moři.

Lesní požáry jsou v Řecku během suchých a horkých let běžné. Dosud nejhorší požár si v roce 2007 vyžádal na jihu Řecka více než 60 obětí.

Související

Ilustrační fotografie.

Největší zaznamenaný požár zuří v Řecku dál. Hasiči dostali posily

Řecké úřady se ve čtvrtek rozhodly vyslat další posily na severovýchod země, kde hasiči zápasí s největším lesním požárem od doby, co si Evropská unie začala před více než dvěma desítkami let dělat o podobných událostech záznamy. Plameny se šíří už třináct dní, aktuálně hrozí evakuace obyvatel z dalších oblastí. 

Více souvisejících

požáry v Řecku Atény Řecko Řecko

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy