Založil požár u Atén žhář? Vláda má podezření, úřady už zahájily vyšetřování

Atény - Řecký premiér Alexis Tsipras dnes na sebe vzal "politickou odpovědnost za tragédii" požárů, které si východně od Atén doposud vyžádaly nejméně 87 mrtvých.

Premiér tak podle agentury AFP tak učinil v projevu ve vládě, který v přímém přenosu vysílala média. Premiér podle AFP uvedl, že svolal dnešní zasedání kabinetu, neboť chce "před řeckým lidem plně převzít politickou odpovědnost za tuto tragédii". "Myslím, že je to pro premiéra a pro vládu samozřejmé," dodal Tsipras.

Ministr pro veřejný pořádek a ochranu občana Nikos Toskas ve čtvrtek večer řekl, že vláda má vážné podezření, že ničivý požár u Atén byl založen úmyslně.

 "Závažné informace nás vedly k tomu, abychom zahájili vyšetřování" případného trestného činu, který mohl stát za pondělním požárem, jenž zdevastoval pobřežní oblast kolem obce Mati východně od Atén," prohlásil na tiskové konferenci.

Úřady podle něj rovněž prověřují, zda další požár, který se rozhořel v pondělí o několik hodin dříve poblíž města Kineta západně od řecké metropole, nebyl také založen záměrně. "Existují jistá svědectví, ale v tuto chvíli nemohu říct víc," dodal Toskas na tiskové konferenci v Aténách, které se zúčastnil také vládní mluvčí Dimitris Tzanakopulos a šéfové hasičů a policie.

Zmínění představitelé s poukazem na satelitní mapy uvedli, že ve stejnou dobu vzniklo v pondělí v oblasti Attiky - která zahrnuje i Atény - 13 různých požárů.

Bilance katastrofy vzrostla ve čtvrtek po nalezení dalších těl a úmrtí dalších popálených v kritickém stavu na 85 mrtvých, dnes však média už uvádějí 87 obětí na životech. Dalších 187 lidí utrpělo zranění a desítky z nich zůstávají stále hospitalizovány. Kolem 25 osob se ještě pohřešuje.

Vláda čelí ostré kritice obyvatel postižených oblastí, že na katastrofu reagovala pomalu, neměla připravený evakuační plán a nechala je napospas plamenům. Mluvčí kabinetu Tzanakopulos na stížnosti reagoval s tím, že evakuace Mati nebyla možná vzhledem k závratné rychlosti, kterou se oheň šířil. Připomněl přitom, že vítr v tu dobu dosahoval rychlosti 120 kilometrů v hodině.

Související

Ilustrační fotografie.

Největší zaznamenaný požár zuří v Řecku dál. Hasiči dostali posily

Řecké úřady se ve čtvrtek rozhodly vyslat další posily na severovýchod země, kde hasiči zápasí s největším lesním požárem od doby, co si Evropská unie začala před více než dvěma desítkami let dělat o podobných událostech záznamy. Plameny se šíří už třináct dní, aktuálně hrozí evakuace obyvatel z dalších oblastí. 

Více souvisejících

požáry v Řecku Alexis Tsipras Řecko

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy