Svět upírá oči k Česku. Přetřásá srpen 1968

Praha - Světová média dál průběžně vydávají materiály věnované nadcházejícímu 50. výročí událostí srpna 1968 v někdejším Československu.

Německé, rakouské, britské i francouzské noviny přinášejí vzpomínky svědků i vojáků, kteří se zúčastnili tehdejší invaze vojsk některých zemí Varšavské smlouvy do ČSSR. Agentura AP otiskla rozhovor s fotoreportérem Josefem Koudelkou.

Britský deník The Guardian dnes představuje fotografie, příběh a postřehy fotoreportéra Milana Linharta, jehož snímky ležely 43 let v zapomnění. Cituje však také další osobnosti včetně například českého exministra zahraničí Jana Kavana.

"Jedním z problémů je, že události let 1938 a 1968 se udály během krátké doby a obě vyústily ve velkou demoralizaci národa," soudí někdejší diplomat, který byl během takzvaného pražského jara jedním ze studentských vůdců.

Britský list také zdůrazňuje, že v České republice se spekuluje o tom, jak si výročí připomenou dva nejmocnější politici v zemi, premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman.

Agentura AFP dnes vydala mimo jiné reportáž ze středočeské obce Davle, kde muselo být kvůli osudovým událostem srpna 1968 přerušeno natáčení amerického válečného filmu Most u Remagenu.

"Chlapci v (sovětských) tancích byli zmatení, když před sebou náhle spatřili 'německou armádu'. Bylo zahájeno vyjednávání, které trvalo několik hodin," řekla AFP Květoslava Dufková, která byla tehdy jako 14letá členkou komparzu.

AFP přináší i svědectví pamětníků z Bulharska, které bylo jednou ze zemí Varšavského paktu, která do ČSSR vyslala své vojáky. "Bylo to politické rozhodnutí: bylo nepředstavitelné nechat Československo jít," tvrdí 80letý Lubčo Banov, který v srpnu 1968 velel rotě pověřené ostrahou letiště v pražské Ruzyni. "Jako vojáci jsme splnili svou povinnost, aniž bychom stříleli na civilisty," cituje AFP bývalého vojáka.

Se čtenáři rakouského deníku Kurier se o své zkušenosti podělila jeho spolupracovnice, československá emigrantka Jana Patschová. "Pražské jaro a jeho porážka jsou více než jen epizodou dějin. Následky trvají dodnes. Vynucené přizpůsobování v době 'normalizace' poškodilo morální páteř společnosti," napsala Patschová.

O výpovědi svědků opírají své příspěvky také německá média. Regionální deník Märkische Allgemeine hovořil například s rockerem, tehdy 17letým Východoberlíňanem Tonim Krahlem, který se v roce 1968 účastnil demonstrací na Václavském náměstí.

Související

Jiří Ovčáček

21. srpen jako památný den. Ruská kritika je nepřijatelná, ozval se Ovčáček

Ruská kritika toho, že Česko zařadilo 21. srpen mezi památné dny, je nepřijatelná. Okupaci Československa v roce 1968 a její oběti je nutné si připomínat, ne na ně zapomenout, uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Tiskové oddělení ruského ministerstva zahraničí ve středu uvedlo, že český krok sotva přispěje ke spolupráci mezi oběma státy.
Češi zakončili připomínku 50. výročí srpnové okupace velkolepým koncertem

Rusko je opět na prášky z Česka. Vadí mu Den památky obětí invaze 1968

Ruská diplomacie se dnes ohradila proti rozhodnutí českých zákonodárců zanést na seznam významných dnů ČR Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Tento krok sotva přispěje ke spolupráci mezi oběma státy, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS.

Více souvisejících

1968 okupace 1968 Noviny / tisk

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy