Peklo v azylovém domě? V Německu začal proces kvůli zneužívání migrantů

V Siegenu v Severním Porýní-Vestfálsku dnes začal rozsáhlý proces s třemi desítkami obžalovaných, kteří podle státního zastupitelství mezi koncem roku 2013 a zářím roku 2014 zneužívali uprchlíky v azylovém zařízení v nedalekém Burbachu.

Obžaloba 30 lidem ve věku 24 až 63 let klade za vinu, že se v různém složení podíleli na celkem 54 trestných činech vůči běžencům. Patřilo mezi ně i zavírání uprchlíků, kteří se například kouřením nebo požitím alkoholu provinili proti pravidlům, na takzvané "problémové pokoje", a to až na několik dní. Opustit je mohli jen, když byl čas jídla, nebo když potřebovali na toaletu.

Prozess wegen misshandelter Flüchtlinge in #Burbach startet. #Siegen https://t.co/dtShzeJmaO pic.twitter.com/B4TH6Z2QTX

— TAG24 NEWS Köln (@TAG24Koeln) 8. listopadu 2018

V "problémových pokojích" navíc někteří uprchlíci čelili nátlaku personálu, byli ponižováni nebo byli okradeni. Videa a fotografie při tom pořízené se před zhruba čtyřmi lety dostaly na veřejnost, kde vyvolaly pobouření.

Ukazují totiž třeba, jak strážci lidi nutí lehnout si na matraci špinavou od zvratek, nebo jak jeden ze strážců stojí s nohou na krku na zemi spoutaného běžence. Jeden z německých policistů obrázky přirovnal k těm z Guantánama.

Poté, co se na dění v azylovém zařízení přišlo, vypověděla největší německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko smlouvu firmě, která ho spravovala.

Proces se kvůli velkému zájmu médií a veřejnosti nekoná v budově soudu, ale v kongresovém centru. Další stání jsou zatím naplánována do května příštího roku.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Německo uprchlické tábory

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy