Francie se chystá na velké oslavy. Macron se sejde s Trumpem i Merkelovou

Den před stým výročím konce první světové války se dnes dopoledne francouzský prezident Emmanuel Macron setká s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. S německou kancléřkou Angelou Merkelovou se následně sejde nedaleko místa, kde bylo příměří 11. listopadu 1918 podepsáno. Večer se pak Macron setká s desítkami hlav států a vlád zemí, které se války zúčastnily.

Schůzka Macrona a Trumpa se uskuteční dopoledne v Elysejském paláci a po krátkém rozhovoru mezi čtyřma očima budou společně jednat i delegace obou států. Na oběd se k Macronovi a Trumpovi připojí i jejich manželky Brigitte a Melania. Trump následně zamíří na americký vojenský hřbitov Aisne-Marne v Belleau nedaleko Paříže, kde uctí padlé vojáky.

Odpoledne se Macron sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Compiègne severně od francouzské metropole, poblíž kterého 11. listopadu 1918 podepsali francouzský maršál Ferdinand Foch a německý státní tajemník Matthias Erzberger v železničním voze příměří, které ukončilo boje první světové války.

Macron a Merkelová odhalí společně pamětní desku a následně zavítají do muzea. V něm se ve vagónu, který připomíná podpis příměří v roce 1918, zapíšou do pamětní knihy. Originální vagón, v němž Adolf Hitler "na oplátku" donutil podepsat v roce 1940 po porážce Francie příměří její představitele, byl během druhé světové války zničen.

Na závěr dnešního dne se Macron setká s desítkami představitelů zemí světa, které se zúčastnily první světové války. Bude mezi nimi i český premiér Andrej Babiš. Šéfové států a vlád nejdříve zavítají na výstavu v Musée d'Orsay. Následně je čeká slavnostní večeře.

Související

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie I. světová válka Angela Merkelová Donald Trump

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy