Nález ukradeného obrazu Picassa byl nejapný žert, Nizozemci se nechali napálit

Nález obrazu Hlava harlekýna od Pabla Picassa, ukradeného před šesti lety z galerie Kunsthal v nizozemském Rotterdamu, byl zřejmě nejapný žert. Podle agentury AP to na facebooku napsal nizozemský novinář Frank Westerman. "Dílo" na základě anonymního tipu našla v Rumunsku spisovatelka rumunského původu Mira Feticuová.

Feticuová, která žije v Nizozemsku a o krádeži napsala knihu, odjela v doprovodu novináře Westermana do Rumunska, kde měla být podle poskytnuté informace Hlava harlekýna schovaná. Na uvedeném místě, pod kamenem u stromu, obraz skutečně našla a posléze odevzdala na nizozemském velvyslanectví.

Westerman nyní na sociální síti přiznal, že se nechali se spisovatelkou napálit. "Předpokládaného ztraceného Picassa tam dali dva belgičtí divadelníci," napsal novinář bez bližší identifikace vtipálků.

'Stolen #Picasso' found buried beside a tree in #Romania turns out to be FAKE and a PR stunt https://t.co/5zCHDOPXXI pic.twitter.com/yNDxpOwz8Z

— Jenkers News (ENG) (@jenkers_en) 19. listopadu 2018

Předpokládaná malba slavného španělského malíře a sochaře v odhadované hodnotě kolem 800.000 eur (20,8 milionu Kč) byla nalezena v sobotu večer v župě Tulcea na jihovýchodě Rumunska. Někteří experti nad pravostí malby ale hned vyjádřili pochybnosti.

Obraz Hlava harlekýna, který Picasso namaloval v roce 1971, ukradla v říjnu 2012 z rotterdamské galerie skupina zlodějů z Rumunska. Spolu s ním odnesli i několik dalších děl od předních světových malířů, jako je Henri Matisse nebo Claude Monet.

V následujícím roce byl kvůli tomu odsouzen šéf tohoto gangu a jeho komplicové, ukradená díla se zatím najít nepodařilo. Rumunští odborníci se domnívají, že nejméně tři z nich pachatelé spálili, aby zničili důkazy.

Matka šéfa gangu vyšetřovatelům řekla, že odcizené obrazy spálila doma v kamnech, aby ochránila svého syna. Později ale od této výpovědi ustoupila.

Související

Galerie Tate Modern

Vandalský útok v galerii Tate Modern: Muž potrhal slavný Picassův obraz

Britská policie dnes obvinila dvacetiletého muže z toho, že v sobotu v londýnské galerii Tate Modern poškodil obraz Pabla Picassa Busta ženy v hodnotě 20 milionů liber (597 milionů Kč). Informoval o tom zpravodajský web BBC. Shakeel Massey, který je nyní ve vazbě, vinu odmítá. Galerie Tate Modern zůstává otevřená.

Více souvisejících

Pablo Picasso Umění Rumunsko Nizozemí kultura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy