"Vzhůru, Itálie" je passé? Berlusconi a Tajani založí novou stranu pro eurovolby 2019

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi a předseda Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani se chystají založit novou stranu, se kterou chtějí kandidovat v příštích volbách do EP plánovaných na květen 2019. Informoval o tom deník Il Giornale, který patří Berlusconiho rodině.

Nová strana se má jmenovat Altra Italia (Jiná Itálie) a má být proevropskou stranou pravého středu, podobně jako strana Forza Italia (Vzhůru, Itálie), jejímž je Berlusconi předsedou a Tajani místopředsedou. Strana Vzhůru, Itálie ale v posledních měsících ztrácí podporu veřejného mínění. Podle agentury APA ji nyní podporuje asi sedm procent Italů, zatímco v letošních březnových volbách do italského parlamentu dostala tato strana 14 procent hlasů.

...NASCE L'"#ALTRAITALIA"...LA PEGGIORE..!!#IONONCICASCO pic.twitter.com/d3b7aUTL9l

— Max Landra (@MaxLandra) 30. listopadu 2018

Dvaaosmdesátiletý Berlusconi, který byl několikrát italským premiérem a tři roky europoslancem (1999-2001), v březnových volbách do italského parlamentu sám nemohl kandidovat, protože měl zákaz vykonávat veřejné funkce kvůli odsouzení za daňové úniky. V květnu mu ale soud zákaz zrušil.

Berlusconiho strana Forza Italia utvořila před domácími volbami koalici se stranou Liga Mattea Salviniho, která volby vyhrála a vládu sestavila s Hnutím pěti hvězd (M5S) Luigiho Di Maia. Forza Italia se tak ocitla v opozici a preference jí začaly klesat, na rozdíl od Ligy, kterou by nyní volilo asi 35 procent Italů.

Pětašedesátiletý Tajani je předsedou Evropského parlamentu od loňského ledna, předtím byl eurokomisařem. Europoslancem byl několikrát zvolen za stranu Vzhůru, Itálie, u jejíhož zrodu stál a jejímž je místopředsedou.

Salvini, který stojí v čele euroskeptické strany Liga, oznámil začátkem října společnou koalici pro květnové volby do EP s předsedkyní francouzského krajně pravicového Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Marine Le Penovou. Koalici nazvali Fronta svobody.

Související

Více souvisejících

Antonio Tajani Silvio Berlusconi Evropské volby 2019 Itálie EU (Evropská unie) Vzhůru Itálie (Berlusconiho strana)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy