Brusel má obavy z vměšování do eurovoleb, za zneužití osobních údajů budou přísné sankce

Evropská unie hodlá zamezit zneužití osobních údajů v politické kampani před květnovými volbami do Evropského parlamentu (EP). Velvyslanci členských zemí při EU dnes podpořili návrh Evropské komise (EK) zavést pokuty pro evropské politické strany a nadace v případě porušení pravidel ochrany osobních údajů ve snaze ovlivnit volby.

Návrh teď poputuje do Evropského parlamentu a na jaře 2019 se o něm bude rozhodovat na summitu EU.

Nová pravidla budou novelizovat stávající předpisy z roku 2014 o stanovách a financování evropských politických stran a nadací. Případné finanční sankce budou dosahovat výše až pěti procent rozpočtu evropských stran či nadací, které předpisy poruší. Uvalovat je bude Úřad pro evropské politické strany a nadace.

Návrh v září předložila Evropská komise v rámci balíčku opatření pro "zajištění svobodných a spravedlivých voleb do Evropského parlamentu". Komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová tehdy návrh zdůvodňovala slovy: "Musíme se poučit z minulých voleb a referend. Chceme v příštích volbách minimalizovat riziko v podobě netransparentní politické inzerce či zneužití osobních údajů, obzvláště cizími aktéry. Chci, aby Evropané mohli učinit svobodné rozhodnutí, až budou odevzdávat svůj hlas. Abychom toho docílili, musíme ukončit anarchii v pravidlech vedení volebních kampaní v online prostředí."

Cílem Jourové je, aby v EU nenastala analogie se skandálem kolem způsobu, jakým společnost Cambridge Analytica v americké prezidentské kampani zneužila osobní data uživatelů sociální sítě Facebook.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 evropská komise EU (Evropská unie) osobní údaje Věra Jourová

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy