Dozorce z Mauthausenu unikne trestu. Měl napomáhat vraždě tisíců lidí, soud obžalobu zamítl

Berlínský zemský soud zamítl obvinění z napomáhání k vraždě tisíců lidí, jemuž čelil údajný někdejší dozorce z koncentračního tábora v Mauthausenu. Berlínské státní zastupitelství vzneslo obvinění vůči 95letému Hansi H. v listopadu. Obžaloba však nebyla připuštěna k soudnímu procesu, oznámil dnes soud. Podle něj podezření není dostatečně podložené a je nepravděpodobné, že by muž byl odsouzen.

Státní zastupitelství 95letého muže vinilo z toho, že od léta 1944 do jara 1945 jako člen oddílu SS v koncentračním táboře v hornorakouském Mauthausenu dozoroval vězně. Při výkonu této činnosti podle žalobců musel vědět o svévolném zabíjení a katastrofálních životních podmínkách, přičemž svou službou tyto skutečnosti podporoval nebo přinejmenším usnadňoval.

Obviněný se sice podle soudu přiznal, že byl členem SS, ale tvrdil, že do koncentračního tábora v Mauthausenu nikdy nevstoupil. Údajně sloužil pouze kratší dobu v pobočném táboře a v přidruženém zbrojním závodě.

Rozhodnutí zemského soudu obžalobu odmítnout ještě není pravomocné. Státní zastupitelství se proti němu odvolalo.

Soud ve Frankfurtu nad Mohanem ve čtvrtek rozhodl, že kvůli zdravotní nezpůsobilosti nebude stíhat nejmenovaného 97letého bývalého člena jednotek SS obviněného z napomáhání k 17.000 vražd v někdejším nacistickém táboře Majdanek na území okupovaného Polska.

Před týdnem byl v západoněmeckém Münsteru přerušen proces s 95letým bývalým dozorcem z někdejšího koncentračního tábora Stutthof Johannem Rehbogenem. Důvodem bylo jeho vážné onemocnění srdce a ledvin. V lednu by měl soud rozhodnout, zda se jeho stav zlepšil natolik, aby mohl proces pokračovat.

Související

Více souvisejících

Německo koncentrační tábor Mauthausen Koncentrační tábory Berlín

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy