Merkelová a Macron si dupli na Rusko, v prohlášení vznesli rázné požadavky

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron vyzvali dnes Rusko, ať propustí ukrajinské námořníky, které zajalo minulý měsíc i s jejich loděmi v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem. Oznámila to agentura Reuters.

Rusko obvinilo 24 námořníků z toho, že nelegálně překročili ruské hranice. Ukrajina tvrdí, že se Rusové nezákonně zmocnili dvou malých dělových člunů a remorkéru, a obviňuje Rusko z agrese.

Všichni ukrajinští námořníci se prohlásili za válečné zajatce, uvedla dnes ukrajinská média s odvoláním na vyjádření jejich ruského obhájce.

Ruský prezident Vladimir Putin naposledy minulý týden naznačil, že stát se nebude do případu vměšovat, dokud neskončí trestní stíhání zadržených.

"Žádáme bezpečnou, svobodnou a nerušenou plavbu pro všechny lodě Kerčským průlivem a okamžité a bezpodmínečné propuštění všech nezákonně zadržených ukrajinských námořníků. I oni by měli strávit nadcházející svátky se svými rodinami," uvedli Merkelová a Macron ve společném prohlášení.

Today the #French President & #German Chancellor call on Russia to #FreeAzovSeaSailors. "We call for all vessels in the #KerchStrait to have a safe, free and unhindered passage and for the immediate & unconditional release of #Ukrainian seamen. https://t.co/6QMXtXQPhY #AzovSea pic.twitter.com/2GScd7Z0pV

— Glasnost Gone (@GlasnostGone) 28. prosince 2018

Vyjádřili také "velké znepokojení nad stavem lidských práv na Krymu, anektovaném Ruskem v rozporu s mezinárodním právem", jakož i nad tím, že Rusko použilo vojenskou sílu v Kerčském průlivu a že zneužívá kontroly nad Azovským mořem.

Po zajetí námořníků a jejich plavidel Kyjev vyzval své západní spojence k dalším sankcím proti Moskvě. Rusko na oplátku obvinilo Ukrajinu, že ve spiknutí se Západem se snaží vyprovokovat krizi.

Související

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Emmanuel Macron Angela Merkelová Rusko Azovská krize Ukrajina Krym

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy