Silvestrovské útoky autem: Němec najížděl do cizinců, počet zraněných vzrostl. Nové informace

Němec, který během silvestrovské noci ve městech Bottrop a Essen najížděl autem do cizinců, zranil celkem osm lidí, z toho jednoho těžce. Uvádí to nová bilance německé policie. Dosavadní zprávy hovořily o pěti zraněných. Padesátiletého muže, který útočil zřejmě z nenávisti k cizincům, v úterý večer poslal soud do vyšetřovací vazby.

O první útok se muž pocházející ze západoněmeckého Essenu pokusil v pondělí kolem 23:45 v Bottropu. Chodcům se ale podařilo včas uskočit. Hůře dopadl následný útok na Berlínském náměstí v Bottropu, kde muž autem zasáhl syrskou rodinu i další cizince.

#Bottrop: Gegen Mitternacht raste ein Mann mit seinem Auto absichtlich in eine Fußgängergruppe, in der sich auch Syrer und Afghanen befanden. Er habe gezielt Ausländer töten wollen, sagt NRW-Innenminister #Reul. Vier Menschen wurden teils schwer verletzt. pic.twitter.com/9C7vjhVWfu

— ZDF heute (@ZDFheute) 1. ledna 2019

Těžká zranění přitom utrpěla 46letá žena, která je už ale díky operaci mimo ohrožení života. Zranění neušel ani její 48letý manžel a dvě dcery ve věku 16 a 27 let. Ošetřeni museli po tomto útoku být také čtyřletý Afghánec a jeho 29letá matka, jakož i desetiletá dívka ze Sýrie.

O další útok se Němec, který dosud nebyl trestán, pokusil v Essenu, kde chtěl vjet do skupiny čekajících lidí. Těm se ale podařilo včas uhnout. Při dalším nájezdu pak na noze zranil 34letého obyvatele Essenu s tureckými kořeny. Poté ho zadržela policie.

"Ten muž měl jasný úmysl zabíjet cizince," řekl už v úterý ministr vnitra nejlidnatější německé spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul. Tímto směrem se vyšetřování policie, která veřejnost žádá o zaslání videí z míst činů, ubírá i nadále.

Podle serveru Spiegel Online podezřelý policii řekl, že příliš mnoho cizinců je pro Německo problémem, který chtěl vyřešit. Web také uvedl, že muž zřejmě trpí schizofrenií. Policie zatím nemá informace o tom, že by měl kontakty na pravicové extremisty.

Související

Více souvisejících

auto vjelo do davu lidí (obecně) Německo Policie Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy