Bombový útok v Sasku. Cílem byla kancelář krajně pravicové AfD

Před jednou z kanceláří německé protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) včera vybuchla bomba. Policie vyšetřuje, zda šlo o politicky motivovaný útok.

V saském městě Döbeln včera večer někdo odpálil výbušninu před tamní pobočkou krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD).

Ta je známá svojí protiimigrační rétorikou, a policisté proto nyní zkoumají, zda byl útok politicky motivován. Informace o možných podezřelých zatím kriminalisté neposkytli. O incidentu informovala stanice Deutsche Welle (DW).

Podle policie „byla neznámá látka odpálena“ před půl osmou večer. Výbuch poškodil dveře a okna kanceláře a fasádu budovy, poničena byla také auta zaparkovaná v okolí a dva sousední domy. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Útok veřejně odsoudil saský vicepremiér Martin Dulig ze sociálně demokratické SPD. „Nic nemůže ospravedlnit útok na kancelář AfD v Döbelnu,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Für den Anschlag auf das AfD-Büro in Döbeln gibt es keine Legitimation. Gewalt gehört nicht zu den Mitteln der Demokratie. Die AfD muss politisch bekämpft werden und nicht mit Sprengkörpern. Dieser Anschlag hilft der AfD und schadet der Demokratie.

— Martin Dulig (@MartinDulig) 4. ledna 2019

„Násilí není prostředkem demokracie. S AfD musíme bojovat politicky, ne pomocí trhavit. Tento útok jen pomůže AfD a poraní demokracii.“

V polovině prosince někdo poškodil kancelář AfD v saském městě Borna. V září se zase terčem vandalismu stala kancelář člena Spolkového sněmu za tuto protiimigrační stranu v Chemnitzu.

Při většině podobných útoků v Sasku jde podle policie o trestné činy proti majetku. Zvláštnost útoku v Döbelnu spočívá v tom, že jeho strůjci museli počítat s tím, že při něm k újmě přijdou i lidé.

Související

Více souvisejících

Alternativa pro Německo (AfD) Bombové útoky Německo výbušniny

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy