V Německu soudí rodinu za pokus o vraždu ze cti. Mladíka chtěli skalpovat a zavraždit

V německém Essenu začal za mimořádných bezpečnostních podmínek soud s 13 členy syrské rodiny, kteří se měli podílet na brutálním napadení mladíka. Devět lidí je obžalováno z pokusu o vraždu, další za napomáhání a jiné trestné činy. Útočníci se pokusili muže skalpovat a zabít ho. Důvodem mělo být pošpinění rodinné cti.

Podle serveru heute.at pocházeli všichni útočníci z kurdského rodinného klanu. Předmětem sváru byl vztah mezi devatenáctiletou dívkou a jejím stejně starým nápadníkem, který také pocházel ze Sýrie.

Kořeny sporu popsal server Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). V Sýrii, kde větší část rodiny žila předtím, než utekla do Německa, naplánovali příbuzní dívky sňatek. Tehdy 16letá Sina M. byla provdána za 25letého Dlovana B., bratrance její matky. Součástí sňatku byla i platba ve výši zhruba 2500 dolarů a 20 gramů zlata, které musel ženich rodině nevěsty zaplatit.

Poté, co rodina v roce 2015 uprchla před válečným konfliktem do Německa, však spolu pár přestal žít. Dívka poznala stejně starého Mohammada A, s kterým začala chodit. Podle FAZ proti tomu rodina nejprve nic nenamítala. Manžel dívky si mezitím také našel novou partnerku.

Situace se měla změnit na jaře 2018, kdy mladí milenci zveřejnili společné fotky na sociální síti Facebook. Podle závěrů vyšetřování pak matka a teta dívky rozhodly, že tím byla pošpiněna rodinná čest a zmobilizovaly členy rodiny, kteří měli Mohammeda za takovou urážku zabít.

Vyšetřovatelům se, vcelku výjimečně, podařilo dobře zmapovat roli, kterou v útoku obě starší ženy hrály. V obžalobě jsou popisovány jako hnací síla celého konfliktu. Podle citovaných svědků právě obě sestry tlačily ostatní členy rodiny k spáchání zločinu a požadovaly, aby byl Mohammed zavražděn.

Podle policie pak v noci z 30. na 31. května vylákala rodina mladíka před jeho byt, kde ho osm mužů napadlo. Při útoku byli vyzbrojeni dřevěnými latěmi, palicemi a nožem. Mladíkovi způsobili vážná mnohočetná zranění, jeden z mužů ho opakovaně bodl. Celý čin si dívčin otec a další dva muži natáčeli na video, které se stalo důležitým důkazním materiálem.

Na zabaveném materiálu je podle informací Frankfurter Allgemeine Zeitung slyšet, jak jeden z útočníků ostatní nabádá, aby Mohammedovi uřízli ucho. Pachatelé se ho také pokusili skalpovat. Potyčky si naštěstí všiml náhodný kolemjdoucí, který zavolal policii. Díky poskytnutí rychlé zdravotní pomoci a transportu do nemocnice mladík děsivý útok přežil, utrpěl však vážná zranění dolní části břicha, hlavy i vnitřních orgánů.

Rodina mladíka odmítla „smírčí částku“, kterou jim příbuzní útočníků nabídli jako urovnání sporu. Chce se tak jednoznačně postavit proti „paralelním strukturám“ a ukázat pevnou důvěru, kterou má v německý systém spravedlnosti.

Související

Více souvisejících

Německo uprchlíci krimi Sýrie imigrace pokus o vraždu policie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy