Zastavte populismus. Evropa čelí největšímu nebezpečí za posledních 70 let, burcují vlivné osobnosti

Tři desítky osobností vyzvaly k záchraně Evropy a varovaly před narůstajícím vlivem populismu. Učinily tak v manifestu, který zveřejnily některé evropské deníky, například britský The Guardian. Historici a spisovatelé z dvacítky zemí, včetně francouzského spisovatele českého původu Milana Kundery a jeho indicko-britského kolegy Salmana Rushdieho, se ve výzvě zmínili i o obavách z brexitu a z výsledku květnových voleb do Evropského parlamentu.

"Musíme bojovat za evropskou myšlenku, jinak se budeme dívat, jak mizí pod vlnou populismu," píše se mimo jiné v textu, jehož autorem je francouzský filozof Bernard-Henri Lévy. Podepsáni jsou pod ním například také rakouská dramatička Elfriede Jelineková, turecký spisovatel Orhan Pamuk, britský spisovatel Ian McEwan či polský historik Adam Michnik.

Qu’est ce que l’identité européenne ? Et bien voilà, dans @libe, la réponse. Ces 30 visages et ces 30 œuvres. Ces 30 écrivains qui, avec moi, refusent l’Europe de la peur, de la haine et des bouffons. Les pères fondateurs de l’Europe, c’est aussi eux. https://t.co/CPCycP1J7x

— Bernard-Henri Lévy (@BHL) 25. ledna 2019

"Evropa je ve větším nebezpečí, než kdy byla za posledních 70 let... Pokud jde o Británii, doufám, že bude mít parlament ještě odvahu vyzvat ke druhému referendu. To by mohlo zemi zachránit před kalamitou brexitu a také nastoupit dlouhou cestu k záchraně EU," citoval v pátek deník The Guardian spisovatele Rushdieho.

Manifest vyzývá k akci "vpředvečer voleb", které se podle něj nesmí ponechat v rukou těch, kteří "pohřbí evropskou myšlenku". "Naléhavě musíme bít na poplach proti žhářům duše a ducha, kteří si od Paříže po Řím, se zastávkami v Barceloně, Budapešti, Drážďanech, Vídni a Varšavě, chtějí udělat táborák z našich svobod," píše se také v manifestu.

Jeho signatáři se označují za "evropské vlastence, kteří chápou, co je nyní v sázce". "Tři čtvrtiny století po porážce fašismu a 30 let po pádu Berlínské zdi nyní bojujeme novou bitvu za civilizaci," uvádí se rovněž v textu, který mimo jiné tvrdí, že na Evropu útočí "falešní proroci".

"Evropa byla opuštěna dvěma velkými spojenci, kteří ji v minulém století dvakrát zachránili před sebevraždou - jeden z nich je za Lamanšským průlivem a druhý za Atlantikem. Kontinent je zranitelný vůči nestoudnému zasahování Kremlu. Evropská myšlenka se nám rozpadá před očima," píše se též v textu.

Manifest vyzývá k akci před volbami do Evropského parlamentu, které budou letos v květnu. "Pokud se něco nezmění, tyto volby budou největší kalamitou, jakou jsme kdy poznali," varují signatáři. "Politika pohrdání inteligencí a kulturou bude triumfovat, dojde k explozi xenofobie a antisemitismu."

Související

Kapitol Spojených států amerických

KOMENTÁŘ: Vpád do Kongresu demonstroval hrozbu populismu a konspiračních teorií

Uplynul rok od vpádu příznivců ve volbách poraženého amerického prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu. Je příliš brzy na to, abychom dokázali říct, nakolik bude datum 6. ledna 2021, kdy se dav pokusil zvrátit výsledek prezidentského klání, pro dějiny Spojených států z dlouhodobé perspektivy významné. Již nyní je ale zřejmé, že násilnosti na Capitol Hill ukázaly, jakou hrozbu pro demokracii představuje současný politický populismus v kombinaci s konspiračními teoriemi.
Komunismus

KOMENTÁŘ: Soumrak po sto letech. Jsme skutečně připraveni na konec komunistů v parlamentu?

„Letos už nebudou!“ Pod tímto lakonickým heslem iniciativy několika umělců a spolku Dekomunizace se skrývá jeden ze silně rezonujících otazníků blížících se sněmovních voleb. Českým komunistům hrozí, že vůbec poprvé za sto let jejich stranické existence je voliči nevyšlou do parlamentních lavic. Jejich případný konec ve vysoké politice může být dalekosáhlý, ale nejen z důvodů, které jsou ve veřejném prostoru tradičně stavěny do popředí.

Více souvisejících

populismus Francie EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy