Osud Severního Irska po brexitu? Na hranici se protestovalo, v Belfastu rokovalo

Několik stovek lidí dnes nedaleko severoirského města Newry u hranice s Irskou republikou uspořádalo demonstraci proti odchodu Británie z Evropské unie. Na přeshraniční silnici symbolicky postavili model hraničního přechodu, aby zdůraznili svůj odpor proti možnému zrušení volného režimu na této linii.

Akci zorganizoval spolek Hraniční komunity proti brexitu, který podle serveru BBC chtěl touto cestou vyslat "jednoznačný signál", že místní lidé nebudou změnu hraničního režimu tolerovat.

Takzvaný protokol o Irsku a Severním Irsku v připravené dohodě o brexitu stanoví, že pokud se nenajde lepší řešení, obnovení hranice mezi těmito dvěma územími se po přechodném období brexitu odvrátí vytvořením společného celního prostoru EU s Británií.

Část britských politiků v takovém scénáři vidí snahu EU trvale připoutat Británii ke svým strukturám a Dolní sněmovna dohodu připravenou britskými a unijními vyjednavači tento měsíc odmítla. Termín britského odchodu z evropského bloku - 29. březen - se nicméně nezměnil.

V severoirském Belfastu se dnes konala za účasti irských politiků a aktivistů konference nazvaná "Po brexitu", jejíž účastníci debatovali o budoucnosti Irska po odchodu Spojeného království z EU.

Šéfka severoirské republikánské strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová na konferenci prohlásila, že pokud by došlo k brexitu bez dohody, mělo by být v Severním Irsku uspořádáno referendum o setrvání ve svazku Spojeného království.

Speaking at today's Brexit protest, Sinn Féin leader @MaryLouMcDonald said in the event of a crash Brexit, the Irish government must make arrangements for a referendum on Irish unity #Brexit #UnityRef pic.twitter.com/7jebqoFDOa

— Sinn Féin (@sinnfeinireland) 26. ledna 2019

Úkolem severoirských nacionalistů, které McDonaldová reprezentuje, je podle političky referendum prosadit a zvítězit v něm. Vláda v Dublinu by měla zahájit "plánování irské jednoty", prohlásila McDonaldová.

Související

Leo Varadkar

Irský premiér Varadkar podal rezignaci. Skončil i jako šéf Fine Gael

Irský premiér Leo Varadkar dnes potvrdil zprávy místních médií a oznámil svoji rezignaci. Okamžitě odstupuje z pozice předsedy vládní strany Fine Gael a z křesla šéfa irské vlády odejde ihned, jakmile bude jeho nástupce připravený ujmout se úřadu. Varadkarova rezignace neznamená automaticky nové volby v Irsku, neboť jej může nahradit jiný zástupce Fine Gael.

Více souvisejících

irsko Severní Irsko Brexit Sinn Féin (irská nacionalistická strana) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 16 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy