Černý scénář se naplňuje. Brusel přichází s další sadou opatření pro divoký brexit

Evropská komise dnes předložila členským zemím EU další soubor nouzových opatření, kterými se unie chystá na možný odchod Británie ze společenství bez dohody. Sada jednostranných opatření se týká například programu studentských výměn Erasmus+, pravidel koordinace sociálního zabezpečení, ale také letošního unijního rozpočtu.

Komise přitom předpokládá, že Londýn i při brexitu bez dohody dodrží po 29. březnu, kdy má Británie odejít, závazky plynoucí z rozpočtu pro rok 2019 a akceptuje nezbytné kontroly a audity. Unie bude - na základě dnešního návrhu - i po odchodu bez dohody schopna dostát svým vlastním závazkům a v plné výši poskytovat platby a příspěvky příjemcům v Británii.

Podle prvního místopředsedy komise Franse Timmermanse je dnešní sada jednostranných opatření konečným souborem kroků, které EK pro případ brexitu bez dohody připravila.

#TeamJunckerEU meeting today: ⁦@EU_Commission⁩ commits to a more sustainable Europe by 2030 in line with UN #GlobalGoals; update on #Brexit and new "no deal" contingency measures in key-areas; discussion of current legislative developments. pic.twitter.com/YT5lpqIKjY

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) 30. ledna 2019

"Dnešní návrhy zajistí, že v případě scénáře bez dohody budou moci mladí lidé z EU a Británie, kteří se účastní programu Erasmus+, dokončit své pobyty bez přerušení," vysvětlil Timmermans. Podle údajů komise by k 30. březnu mělo být v Británii v rámci programu asi 30.000 lidí, naopak přibližně 7000 britských občanů je jeho součástí v některé z 27 ostatních zemí unie.

Dalším dnešním návrhem chce komise zajistit, aby byly také v případě scénáře bez dohody zachovány nároky těch osob, které před brexitem využily svého práva na volný pohyb a vznikly jim určité nároky na základě doby pojištění či zaměstnání, včetně samostatně výdělečně činnosti nebo pobytu v Británii před jeho vystoupením. Jde například o započítávání práce v Británii do nároku na důchod v jiných zemích unie a podobně.

Navrhované nařízení zajišťuje, aby členské státy i nadále uplatňovaly hlavní zásady koordinace sociálního zabezpečení EU, zejména zásady rovnosti zacházení, shodného nakládání s dávkami a sčítání dob pojištění.

Návrh podle EK nijak neopakuje věci, domluvené v dohodě o britském vystoupení z EU, kterou tento měsíc neschválil britský parlament. Komise zároveň upozornila na potřebu, aby členské země unie a europarlament předložené návrhy potvrdily co nejrychleji tak, aby mohly platit od 30. března, kdy už Británie nemá být členem společenství.

Související

Více souvisejících

Brexit evropská komise EU (Evropská unie) Frans Timmermans

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy