Slovensko prodlouží životnost ruských stíhaček, na americké F-16 si ještě počká

Slovensko prodlouží životnost dosluhujících stíhaček MiG-29 ruské výroby nejméně do doby, než Bratislava dostane objednané americké stíhačky F-16. Kabinet premiéra Petera Pellegriniho dnes souhlasil s pokračováním smlouvy s ruskou společností RSK MiG ohledně zajištění technické podpory pro migy slovenské armády do konce roku 2023 s opcí na další rok. Prodlužování závislosti Slovenska na Rusku v oblasti letecké techniky dříve kritizovaly největší opoziční strany.

Pokračování kontraktu s ruskou firmou upřednostnilo slovenské ministerstvo obrany před spolupráci s partnerskými státy NATO. Podle ministerstva například z jednání s Českem vyplynulo, že česká strana není s to dlouhodobě chránit i vzdušný prostor Slovenska. Obě země v minulosti uzavřely smlouvu o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru.

Prodloužení smlouvy o provozu migů přijde stát podle ministerstva obrany na asi 2,53 milionu eur (65 milionů korun) na každé letadlo ročně. Počet provozovaných strojů ruské výroby plánuje Bratislava postupně snižovat, a to z 12 letounů letos na sedm strojů v roce 2023. Platnost stávající dohody se společností RSK MiG skončí letos v listopadu.

Kontrakt o nákupu 14 kusů nejmodernější verze stíhaček F-16 podepsala Bratislava se Spojenými státy loni v prosinci. První americké stroje dostane Slovensko v roce 2022.

Související

Slovenská armáda

Desítky tisíc Slováků nechtějí v případě války bojovat se zbraní

Rekordních více než 40.000 Slováků poslalo místním úřadům oznámení, že v případě mobilizace nechtějí bojovat se zbraní. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministra obrany Jaroslava Nadě v diskusním pořadu Rádia Expres. Podle ministra jde o výsledek zneužívání války na Ukrajině částí slovenské opozice.

Více souvisejících

Armáda SR Slovensko MiG-29 F-16

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko se pomstí za pomoc USA. Posílí útoky na Ukrajinu, tvrdí experti

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy