"Stop feminacistkám!" Autobus s Hitlerem vyvolal ve Španělsku pozdvižení

V Barceloně vyvolal v pondělí pobouření autobus s obrázkem nacistického diktátora Adolfa Hitlera, s nímž ultrapravicová organizace Hazte Oír (Ať jsi slyšet) vede kampaň za zrušení genderových zákonů. Barcelonská prokuratura požádala místní soud, aby předběžným opatřením zamezil dalšímu pohybu autobusu. Soudce to ale odmítl s tím, že by tak porušil svobodu projevu, informovala místní média.

Autobus s obrázkem Adolfa Hitlera a nápisem Stop feminacistkám vyrazil minulý týden ve čtvrtek z Madridu na cestu po několika španělských městech. Skončit má opět ve španělské metropoli, a to 8. března. Na ten den feministky chystají po celém Španělsku demonstrace u příležitosti Mezinárodního dne žen.

?‍♀️ Desenes de persones bloquegen el bus masclista d' #HazteOír a la Diagonal.No és llibertat d'expressió, és masclisme. Nosaltres, #TriemDrets!? Vídeo via @LaPlatjaBCN pic.twitter.com/GXu3kPtuSl

— L'Observatori | Drets Sexuals i Reproductius (@lobservatoridsr) 4. března 2019

Zatímco v Madridu se prezentace autobusu minulý týden obešla bez větších problémů, v Barceloně ho skupina levicových aktivistů posprejovala a přelepila nápis: "Casado, Rivero, Abascale: Zrušte genderové zákony".

Zasáhnout musela místní policie, která autobus vyprovodila z města. Výzva na autobuse je adresována lídrům pravicových stran, včetně ultrapravicové strany Voxu, jíž v poslední době rostou počty příznivců. Pravice má podle posledních průzkumů velké šance porazit v dubnových volbách společně levici, jejíž zástupce (socialisté) jsou od loňska vládní stranou.

Barcelonský soudce sice autobus nezakázal, katalánská vláda ale vydala instrukce místní policii, aby zamezila autobusu v pohybu na veřejných prostranstvích, pokud se do tohoto autonomního regionu vrátí. Katalánská vláda též zahájila s organizací Hazte Oír disciplinární řízení, protože podle vlády hesla na autobuse urážejí důstojnost žen a porušují jejich práva.

Organizátoři kampaně za zrušení genderových zákonů argumentují tím, že tato legislativa porušuje práva mužů a že dosud nepomohla snížit násilí na ženách. Podle vládních statistik však loni zemřelo rukou partnera či bývalého partnera ve Španělsku 47 žen, což je nejméně od roku 2003, kdy se vedou tyto statistiky. Celkem za tu dobu zemřelo takto 976 žen.

"Nejde o genderové násilí, ale o domácí násilí", píše se také na onom autobuse. Mluvčí organizace Hazte Oír Teresa Garcíaová a Javier Villamor v pondělí novinářům řekli, že petici za zrušení genderových zákonů už podepsalo na 20.000 lidí.

Organizace Hazte Oír vznikla v roce 2001 a vedla například kampaň proti potratům. V roce 2017 reagovala na kampaň za práva transgenderových osob a vyjela do ulic Madridu s oranžovým autobusem, na němž byl mimo jiné nápis "Pokud se narodíš jako muž, jsi muž. Pokud se narodíš jako žena, vždy jí budeš." Radnice španělské metropole tehdy pohyb autobusu po městě zakázala.

Nynější kampaň je načasovaná na období před 8. březnem, kdy feministické organizace chystají manifestace za rovné platy mužů a žen a proti násilí na ženách. Loni se u příležitosti Mezinárodního dne žen konalo po celém Španělsku několik set demonstrací a téměř šest milionů lidí se připojilo k dvouhodinové stávce za práva žen.

Související

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Více souvisejících

Španělsko neonacisté feminismus Adolf Hitler transgender

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 31 minutami

před 42 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy