Mayová dostane výprask? Před klíčovým hlasováním o brexitu padají ostrá slova

Britští labouristé by měli podpořit setrvání v Evropské unii, bude-li se rozhodovat ve druhém referendu. Televizi Sky News to dnes řekl labouristický stínový ministr pro brexit Keir Starmer. V úterním hlasování o brexitové dohodě by ale podle něj strana neměla podporu pro druhé referendum hledat.

"Uskuteční-li se všelidové hlasování o dohodě, kterou (premiérka) Theresa Mayová prosadí, pak stanovisko (labouristů) by mělo znít 'setrvat'," prohlásil Starmer.

Až ale bude v úterý parlament hlasovat o tom, zda brexitovou dohodu navrženou Mayovou schválit nebo odmítnout, strana by se neměla pokoušet zajistit si podporu pro prosazení druhého referenda, zdůraznil stínový ministr.

This week Labour will once againvote down the Tories’ failed Brexit plan. Our country has been badly let down by an incapable Prime Minister and an incompetent Government. We need an urgent change of approach. My piece in today’s @TheSundayMirrorhttps://t.co/8HU57iElVH

— Keir Starmer (@Keir_Starmer) 10. března 2019

Mayová chce v úterý nechat Dolní sněmovnu znovu hlasovat o dohodě o odchodu Británie z EU. Pokud ji sněmovna opět odmítne, bude ve středu hlasovat o tom, zda má země odejít z EU bez dohody. A jestliže britští poslanci odmítnou jak brexitovou dohodu, tak brexit bez dohody, budou ve čtvrtek hlasovat o odkladu odchodu země z EU. Datum brexitu je stanoveno na 29. březen, s odkladem by muselo souhlasit všech 27 zbylých států EU.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes v rozhovoru s BBC řekl, že "vítr fouká do plachet těch, kdo chtějí brexit zastavit". Země se dostává do nebezpečných vod, pokud by se nepodařilo brexit realizovat, bylo by to pro vládnoucí konzervativce "zničující", řekl. Kdyby ale dohoda prošla, mohla by Británie opustit EU 29. března nebo krátce poté. Odklad brexitu ale podle ministra není nejpravděpodobnější alternativa, nebyl by ani v zájmu EU.

"Pokud chcete brexit zastavit, potřebujete k tomu jen tři věci: shodit dohodu (s EU) se stolu, domoci se odkladu a pak vyvolat druhé referendum. Dvě z těchto tří věcí mohou tito lidé dostat během tří týdnů... a pak může docela dobře následovat i ta třetí," prohlásil Hunt.

Podle vůdců dvou silných euroskeptických parlamentních skupin utrpí plán Mayové v úterý v parlamentu těžkou porážku, protože premiérka nedojednala s EU žádné větší změny. Nigel Dodds, místopředseda severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje menšinovou vládu, a Steve Baker, reprezentant probrexitových konzervativců, to dnes napsali v článku v listu The Sunday Times. Politická situace v zemi je podle nich chmurná a dohodu parlament "důrazně" odmítne.

The UK must leave the EU on March 29STEVE BAKER AND NIGEL DODDS https://t.co/ublW0ADWiy

— Nigel Dodds (@NigelDoddsDUP) 10. března 2019

"Nezměněnou brexitovou dohodu značná část konzervativců a poslanců DUP důrazně odmítne, bude-li znovu Dolní sněmovně předložena," napsali. Jakýkoli odklad brexitu by podle Doddse a Bakera kromě toho byl politickou kalamitou. Znamenal by prodlužování nejistoty a Británii by způsobil "nepředvídatelné škody". Demokracie by v takovém případě byla prý fakticky mrtvá.

Nedělník The Sunday Times napsal, že Mayová bojuje o přežití v úřadu předsedkyně vlády. Její poradci prý zvažují, že ve snaze prosadit dohodu o brexitu ji přinutí, aby nabídla rezignaci. Ministři její vlády údajně debatují, zda nemají trvat na tom, aby odešla už příští týden.

Před "totální nejistotou" v případě odmítnutí dohody o odchodu z EU dnes v rozhovoru pro Sky News varoval ministr zdravotnictví Matt Hancock. Nedomnívá se, že porážka Mayové v úterním hlasování je nevyhnutelná. "Pokud se ale hlasování nepovede, nikdo neví, co se stane. Vše, co bude následovat, bude totálně nejisté - to by byla jediná jistota," poznamenal Hancock.

Související

Více souvisejících

Brexit Labouristická strana (VB) Theresa Mayová Velká Británie Demokratická unionistická strana (DUP) Jeremy Hunt (britský politik)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy