Evropským lidovcům dochází trpělivost. Vyhodí Orbána ze své strany?

Problém se stranou Fidesz maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána ještě není vyřešen. Po dnešní schůzce s Orbánem to podle agentury Reuters řekl šéf evropských lidovců (ELS) Manfred Weber. Fideszu hrozí vyloučení z ELS, hlasovat o něm se bude 20. března.

Weber je zároveň kandidátem ELS na příštího předsedu Evropské komise (EK). Po setkání s Orbánem řekl, že schůzka byla "konstruktivní", ale že Fidesz ještě musí dokázat, že ctí základní hodnoty evropských lidovců. "Dialog bude pokračovat," uvedl.

Fideszu hrozí vyloučení z řad ELS kvůli nacionalistické a protiunijní kampani namířené hlavně proti současnému šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi. Tuto kampaň má maďarská vláda tento týden ukončit. Weber před týdnem stanovil podmínky pro to, aby Fidesz v ELS mohl zůstat. Požadoval konec kampaně proti Bruselu, omluvu dalším stranám ELS a aby se Orbán postaral o to, že v Budapešti zůstane Středoevropská univerzita (CEU).

Agentura DPA uvedla, že plakáty útočící na Junckera v noci na dnešek zmizely od magistrály, která vede od budapešťského letiště do centra města. Jinde ale zatím zůstaly.

Šéf Orbánova kabinetu Gergely Gulyás, který je zároveň místopředsedou Fideszu, dnes agentuře MTI řekl, že strana chce zůstat součástí ELS, má ale "jisté hranice, které nemůže překročit", zejména pokud jde o migraci.

S rektorem CEU Michaelem Ignatieffem se Weber sešel dnes ještě před jednáním s Orbánem, což je podle některých pozorovatelů znamení, komu dává přednost, napsala agentura APA.

Univerzita, kterou založil americký finančník maďarského původu George Soros, loni v prosinci oznámila, že ty studijní programy, které jsou zakončeny americkým diplomem, kvůli novele maďarského školského zákona přestěhuje do Vídně. Výměnou za to, že CEU bude moci vydávat americké diplomy, což se stalo jádrem sporu kolem ní, Weber nabídl, že by CEU mohla navázat spolupráci s mnichovskou Technickou univerzitou. Mohla by tak vydávat německé diplomy a díky spolupráci s nějakou partnerskou univerzitou v USA i americké diplomy, píše k tomu na svém webu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Do tohoto Weberova plánu by se mělo zapojit i Bavorsko a německý automobilový koncern BMW.

Premiér Orbán považuje Sorose za svého úhlavního nepřítele, obviňuje ho ze záměrné podpory masové migrace do Evropy.

Agentura Reuters připomíná, že ELS je největší politickou frakcí v Evropském parlamentu (EP), což znamená, že může jmenovat šéfa Evropské komise. Weber by proto s vidinou blížících se voleb do europarlamentu, které mohou vést ke změnám v rozložení sil, rád udržel Fidesz v řadách evropských lidovců.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Česko zatím zvládá uprchlíky skvěle, říká Zdechovský. Europoslanec chce povýšit v Evropské lidové straně

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v těchto dnech zavítal s delegací z Bruselu do Česka. Kolegům z Evropského parlamentu ukázal, jak země zvládá uprchlickou vlnu z válkou zmítané Ukrajiny. On sám je přesvědčen, že skvěle, i díky pomoci Evropské unie. Zdechovský by v příštím týdnu rád uspěl s kandidaturou do vedení Evropské lidové strany.
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbánův Fidesz oficiálně oznámil odchod z Evropské lidové strany

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána dnes prostřednictvím dopisu oficiálně oznámila, že odchází z Evropské lidové strany (EPP). Agentura AP k tomu napsala, že tak skončí dlouholeté spory Fideszu s evropskými lidovci, kteří Orbánovu uskupení vyčítají porušování demokratických standardů a principů právního státu.

Více souvisejících

Evropská lidová strana (ELS) fidesz Viktor Orbán Evropské volby 2019

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy