Přední zastánci brexitu nevybíravě útočili. Po referendu jsou "neviditelní"

Politici, kteří před referendem o brexitu v roce 2016 nejhlasitěji prosazovali odchod Spojeného království z Evropské unie, po překvapivém vítězství tábora odpůrců unie politicky zatím spíše ztratili, než získali. Prominentním postavám brexitové kampaně Borisi Johnsonovi a Michaelu Goveovi výsledek hlasování nepomohl na politické výsluní, když se Johnson vzdal ambice stát se premiérem a Gove dočasně přišel o místo ve vládě. Pro Nigela Farage, pro nějž byl jako pro šéfa Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) brexit dlouhá léta hlavním tématem, znamenalo rozhodnutí voličů ústup ze slávy.

Někdejší starosta Londýna Johnson a ministr spravedlnosti ve vládě premiéra Davida Camerona Gove vsadili v kampani před referendem na nejistou kartu a rozhodli se podpořit kampaň za vystoupení Británie z EU. Málokdo tehdy předpokládal, že právě oni nakonec budou stát na vítězné straně, výsledek hlasování z 23. června 2016 ale divoce zamíchal mocenskými poměry na politické scéně a zastánci brexitu před sebou najednou měli vyhlídku získat ty nejvyšší vládní posty.

Poté, co šéf kabinetu Cameron po neúspěchu oficiální kampaně za setrvání Británie v EU oznámil rezignaci, byl Boris Johnson považován za nejžhavějšího kandidáta na premiéra.

Boris Johnson compares Theresa May and Geoffrey Cox to Adam and Eve, saying "they have sewed an apron of figleaves that does nothing to conceal the embarrassment and the indignity of the UK" #BrexitVote latest: https://t.co/YtMFsrWyO7 pic.twitter.com/mhC3PprSGC

— BBC Politics (@BBCPolitics) 12. března 2019

Jeho silným zastáncem byl i Gove, pak ale nastal zvrat, který britští komentátoři popisují jako "politický atentát": Gove bez domluvy s Johnsonem oznámil vlastní kandidaturu na šéfa Konzervativní strany. Johnson, kterého podle řady tvrzení vítězství v referendu překvapilo, pak z klání sám odstoupil. Přesto jeho rezignace na premiérské ambice byla překvapením.

"Jen nerad jsem si uvědomil, že Boris (Johnson) nemůže poskytnout takové vedení a sestavit takový tým, který by zvládl nadcházející úkoly," řekl tehdy vcelku nevybíravě Gove, který pak však sám ve volbě předsedy konzervativců utrpěl drtivou porážku. Oba hlavní architekti brexitu tak po jeho vítězném referendu zmizeli z politické arény. Stejně tak se ukázalo, že ani jeden z nich neměl plán, jak po kampani, která slibovala Britům opět převzít kontrolu nad svým osudem, postupovat dál.

Gove v létě 2016 pak přišel o křeslo ministra spravedlnosti, když si jej do vlády nevybrala nová premiérka Theresa Mayová. Johnson naopak získal post ministra zahraničí, ale komentátoři tehdy ironicky glosovali, že Mayová se spíše elegantně zbavila názorového protivníka. Kvůli zřízení nových resortů pro brexit a pro mezinárodní obchod byly Johnsonovy pravomoci poněkud omezené a navíc musel často trávit čas mimo Británii. Johnsonův nepříliš diplomatický způsob vyjadřování vedl také ke stále častějším hlasům volajícím po jeho odvolání.

Ani Nigelu Farageovi, který byl dlouhá léta nejhlasitějším a nejviditelnějším zastáncem brexitu, výsledek referenda politické body nepřinesl. Muž krátce po referendu oznámil odchod z postu předsedy strany UKIP. Vysvětlil to tím, že dosáhl svého cíle - tedy dostat Británii pryč z Evropské unie, a mezi řádky tím přiznal, že i jemu voliči svým rozhodnutím vzali vítr z plachet.

Farage vytvořil z marginální strany UKIP nepřehlédnutelnou sílu britské politiky, která bodovala zejména v místních volbách a ve volbách do Evropského parlamentu. Nikdy sice neuspěla v britských parlamentních volbách, ale odebírala hlasy Konzervativní straně a její vliv byl klíčovým důvodem pro Cameronovo rozhodnutí referendum vůbec vyhlásit.

UKIP se po jeho odchodu potácí v problémech: v roce 2015 získala ještě pod jeho vedením ve volbách 3,9 milionu hlasů, v roce 2017 s novým předsedou už jen necelých 600.000. Farage ze strany odešel loni v prosinci kvůli jejímu údajnému příklonu ke krajní pravici.

Z trojice nejznámějších postav brexitové kampaně si vlivnější postavení zachoval pouze Gove, který po předčasných volbách v roce 2017 získal křeslo ministra životního prostředí. Johnson je nyní řadovým poslancem a jeho šance na vlivnější post v Konzervativní straně je za současných okolností nevelká. Farage po květnových volbách do Evropského parlamentu, jichž už se Britové nezúčastní, přijde i o funkci europoslance, a jeho působení v politice se tak zatím omezuje na roli glosátora.

Související

Více souvisejících

Brexit Boris Johnson Michael Gove Velká Británie Nigel Farage

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy