Útočníci hodili granát na ruskou ambasádu v Aténách, ujeli na motorce

Neznámí pachatelé dnes brzy ráno hodili ruční granát k ruskému konzulátu v Aténách. Podle agentury Reuters o tom informovala místní policie. Nikomu se nic nestalo a k útoku, při kterém vznikly jen malé škody, se zatím nikdo nepřihlásil. Policie ale z něho podezírá ultralevicovou skupinu Lidoví bojovníci.

Na kamerových záznamech je vidět, jak dva útočníci přijeli ke konzulátu sídlícímu na předměstí Psychiko na motorce a hodili malý předmět k plotu vedle budky pro ochranku. Policisté oblast uzavřeli a snaží se zjistit, zda částečně shořelý motocykl, který se našel v centru Atén, nějak souvisí s incidentem.

Το σημερινό περιστατικό έξω από το προξενικό τμήμα της Πρεσβείας δεν επηρέασε τη λειτουργία του προξενείου ή της Πρεσβείας γενικότερα. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες. pic.twitter.com/q61kI6dpk9

— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) 22. března 2019

Nejmenovaní policejní činitelé, na které se odvolává agentura AP, z útoku podezřívají skupinu Lidoví bojovníci. Její zástupci se přihlásili k prosincovému výbuchu před budovou odvolacího soudu v řeckém hlavním městě.

V roce 2013 napadli kanceláře vládních konzervativců, později německé velvyslanectví nebo podnikli útok na dům velkoprodejce automobilů. Vždy způsobili jen menší hmotné škody a nikdo nebyl zraněn.

Reuters připomíná, že malé útoky proti firmám, policii, politikům, nebo ambasádám nejsou v Řecku ničím výjimečným a k odpovědnosti za ně se často přihlásí levicové guerillové skupiny. Vybírají si cíle, které symbolizují státní moc nebo bohatství. Řecko je zemí, kde politické násilí má dlouhou historii.

Související

Více souvisejících

Atény Řecko Velvyslanectví Rusko útok

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy