Vojáci varují: Nejsme vybavení, ani vycvičeni na srocení „žlutých vest". Může to dopadnout špatně

Vojáci z operace Sentinelle nebudou v sobotu, 19. týden manifestací „žlutých vest" ve Francii, udržovat pořádek, ani nebudou v žádném případě v kontaktu s populací, oznámili ministři obrany a zahraničních věcí Florence Parlyová a Jean-Yves Le Drian, píše francouzská agentura AFP. Jejich úkolem bude pouze „ulehčit policistům a četníkům", opakují.

Vojáci nebudou „udržovat pořádek", pouze střežit objekty

Podle obou ministrů je rozdělení rolí mezi pořádkovými silami a vojáky „velmi jasné". Ministr zahraničních věcí Jean-Yves le Drian na RMC-BFMTV sdělil, že se nikdy neuvažovalo o tom, že by operační jednotky měli mít na starosti „udržování pořádku". „Jejich rolí není vstupovat do kontaktu s manifestanty," řekl. Upozornil nicméně, že to není poprvé, kdy vojáci podpořili pořádkové síly. „V okamžiku fotbalového Eura 2016 (...) to byli vojáci ze Sentinelle, kteří nahradili policejní síly při zabezpečení některých budov, ambasád a modlitebních míst," upřesnil.

V rozhovoru pro deník Le Parisien mluví podobně i ministryně obrany Florence Parlyová, když zdůrazňuje, že úkolem vojáků je především „bojovat proti terorismu, nikoliv udržovat veřejný pořádek". Jejich zadáním bude pouze „ochrana oficiálních budov", nikdo podle ní neměl v úmyslu „stavět vojáky před manifestanty". „Po násilných incidentech minulé soboty je legitimní, že vláda pracuje na posílení jednotek, jež by zajistily pokud možno co nejlépe udržení veřejného pořádku, což má na starosti policie a četnictvo. Sestava Sentille je odlišná. Pochází od armády a utvořena byla se speciálním cílem: boj proti terorismu. To nemá nic společného s udržováním pořádku," řekla.

Připustila ovšem, že mezi ministerstvem vnitra a obrany proběhly konzultace, jež měly za účel vyřešit, jak se mohlo „ulehčit policistům a četníkům", kteří mají „mnoho úkolů", ale tím hlavním zůstává nadále „udržení veřejného pořádku". Mluvčí vlády Benjamin Griveaux přitom ve středu informoval, že vojáci ze skupiny Sentinelle „posílí" pořádkové síly.

Armáda je pro vládu jenom malým jokerem. Vytáhne se vždycky, když je to potřeba!

Měla to být jen snaha manifestující zastrašit? Část opozice, levicové i pravicové, toto opatření kritizuje. Bruno Ratalleau, předseda republikánů v senátu, varoval, že vojáci nejsou „vycvičeni, ani vybaveni" k tomu, aby byli zapojeni do takových aktivit. Poslanec téže strany Eric Ciotti míní, že místo zapojování armády, by bylo nejjednodušší jakoukoliv demonstraci „zkrátka zakázat". Jean-Luc Mélenchon, předseda radikálně levicové Nepoddajné Francie, považuje toto rozhodnutí za bláznivé, Benoît Hamon, stojící na čele hnutí Génération.s se domnívá, že se tímto tahem se pouze „maskuje nekompetentnost ministra vnitra".

Na informačním portálu France Info se několik vojáků anonymně svěřilo s obavami, že nejsou na takové události, při nichž hrozí srocení většího počtu davu, vycvičení. Ačkoliv mohou používat v obraně plyn nebo teleskopické obušky, nelze vyloučit ale ani to, že budou muset střílet. „Pokud tam bude moc lidí, ano, bohužel, je tu riziko, že budou mrtví," řekl jeden z nich. „Chlapíci ze Sentinelle, to jsou všechno vojáci, neumějí udržovat pořádek," tvrdí jiný. „Nemáme nezbytný materiál, protože máme jenom teleskopické obušky a malé plynové zařízení do ruky, jaký mají holky v batohu. A potom... už máme jenom útočné pušky," vysvětluje další.

Většina z nich pochybuje, že vládní rozhodnutí bylo promyšlené. „Je to absurdní. Nejsme na to připraveni," tvrdí voják, který si stěžuje, že je tu armáda pouze zneužívána. „Armáda zůstává na vládní úrovni malým jokerem. Vytáhne se vždycky, když je to potřeba," uvažuje. „Naším nepřítelem nemůže být populace, tohle není možné," lamentuje jiný. I když se před nadcházející sobotou snaží vláda opakovat, že vojáci „nebudou v kontaktu" s populací, sami vojáci o tom hlasitě pochybují, píše France Info, jež dodává, že tito vojáci se zdají být více nakloněni podpořit spíše „žluté vesty", než vládu.

Související

Více souvisejících

demonstrace ve Francii Francie Armáda Francie Policie Francie

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy