Macronova strana LREM zahajuje evropskou kampaň. Na čele stojí ministryně Loiseauová

Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová dnes večer odstoupí z vlády, aby vedla kandidátní listinu Republiky na pochodu (LREM) do evropských voleb, píše agentura AFP s odvoláním na zdroj z ministerstva. Učinit by tak měla hned po inauguraci svou stranou.

Volební kandidátku vládní strany prezidenta Emmanuela Macrona, jež dosud vede ve výzkumech veřejného mínění, by měla být dnes uzavřena společně s třiceti dalších kandidáty. Oficiální prezentace kandidátky s názve Renesance by se měla uskutečnit v úterý odpoledne.

Hned podle několika zdrojů by hned za Nathalií Loiseauovou měl být na 2. místě kandidátky Pascal Canfin, současný ředitel francouzské sekce Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Ekolog Canfin byl za stranu Evropa Ekologie – zelení (EELV) ministrem pověřeným pro rozvoj ve vládě premiéra Jeana-Marca Ayrault v roce 2012. První velké setkání kandidátů LREM se bude konat tuto sobotu v Aubervilliers, na předměstí Paříže.

Čtyřiapadesátiletá Nathalie Loiseauová je kariérní diplomatkou, v roce 2012 absolvovala vysokou úřednickou školu École Nationale d'Administration (ENA), do vlády Édouarda Philippa nastoupila v červnu 2017. Svou kandidaturu již oznámila dříve 14. března v živé televizní diskusi na kanálu France 2 během debaty s Marine Le Penovou, jež zůstává její hlavní konkurentkou.

Republika na pochodu (LREM) sestavuje svoji kandidátka ve snaze vyvážit několik faktorů, mezi nimiž jsou parita mezi muži a ženami, zástupci občanské společnosti a politických reprezentantů, ve spolupráci s centristickým Demokratickým hnutí (MoDem) a sdružením Agir, středo-pravicovým uskupením bývalých republikánů, kteří jsou nakloněni Emmanueli Macronovi a Radikály; důležitou roli hraje také původ kandidátů podle regionů, kde se kandidátka podle informací AFP potýká se zvláštními obtížemi při hledání kandidátů zejména ze zámořských ostrovů.

Mezi dalšími kandidáty, kteří jsou nejčastěji uváděni, se objevuje jméno ředitel kampaně Stéphana Séjourného, environmentalisty Pascala Duranda, dalšími jmény jsou Pierre Karleskind, Ryan Nezzar či Martin Bohmert, šéf asociace Mladí s Macronem, osloveni měli být rovněž také senátorka Fabienne Kellerová (Agir), novinář Bernard Guetta, evropská poslankyně Nathalie Griesbecková (MoDem), jakož i politický poradce premiéra Gilles Boyer.

Podle v neděli publikovaného průzkumu společnosti Harris Interactive a Agence Epoka pro TF1, LCI, RTL a Le Figaro má nyní společná kandidátka LREM a hnutí MoDem zatím nejvyšší šanci uspět: průzkum jí dává skóre 23 procent, zatímco Národní shromáždění (RN) Marine Le Penové má 21,5 procent. To vše ovšem za předpokladu, že dojde k vyhlášení některé z kandidátek hnutí „žlutých vest"; při variantě druhé, kdy k tomu nedojde, dosahuje RN skóre 22 procent.

V minulých evropských volbách ve Francii roce 2014 zvítězila Národní fronta (FN), tehdejší strana Le Penové, s 24, 86 procenty a získala 24 míst v Evropském parlamentu. Za ní se umístil Svaz pro lidové hnutí (UMP) s 20, 81 procentem, ziskem 20 mandátů a Socialistická strana (PS) se 13, 98 procenty a 13 mandáty.

Související

Více souvisejících

Emmanuel Macron La République en marche (Republika v pohybu). Nathalie Loiseau

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy