Zmatky při hlasování o článcích 11 a 13? Zdechovský vznesl námitku

Český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) vznesl ve středu procesní námitku týkající se úterního hlasování Evropského parlamentu o kontroverzní reformě autorského práva na internetu. Své rozhodnutí, které se týkalo možnosti hlasovat o potenciálně klíčových pozměňovacích návrzích vypouštějících sporné články nové směrnice, totiž dodatečně změnilo 13 poslanců. Zdechovský dnes ČTK sdělil, že hlasování provázely zmatky, včetně potíží s tlumočením, a někteří poslanci nevěděli, o čem hlasují. Šéf europarlamentu Antonio Tajani by měl o námitce rozhodnout dnes.

Zdechovský dnes ČTK sdělil, že hlasování provázely zmatky, včetně potíží s tlumočením, a někteří poslanci nevěděli, o čem hlasují. O námitce by měl rozhodnout šéf europarlamentu Antonio Tajani.

Návrh hlasovat o pozměňovacích návrzích, které mohly osud směrnice, proti níž v evropských městech o uplynulém víkendu protestovaly tisíce lidí, změnit, neprošel o pouhých pět hlasů. Proti bylo 317 poslanců a pro 312. Třináct poslanců ale své hlasování dodatečně opravilo - deset uvedlo, že chtělo hlasovat pro možnost připustit pozměňovací návrhy, dva byli proti a jeden se zdržel. Kdyby tito zákonodárci skutečně v úterý hlasovali podle svých nynějších proklamací, pak by návrh hlasovat o pozměňovacích návrzích prošel.

Mezi poslanci, kteří požádali o opravu, jelikož v úterý hlasovali proti návrhu, i když měli v úmyslu hlasovat pro, byli i české europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová (obě ANO). "Hlasování bylo poměrně zmatečné, opravu jsem provedla hned po jeho skončení. Možnost oprav se v EP běžně využívá, není výjimkou, kdy dojde například ke změně pořadí hlasovaných bodů. K omylu dojde snadno," vysvětlila svůj krok Charanzová.

Czech MEP @TomZdechovskyEP is now trying to convince @EP_President to repeat the vote. https://t.co/DtN2xrOvYX

— Jakub Lukeš (@jaklukcz) 27. března 2019

Námitkou se nyní zabývá předseda parlamentu Antonio Tajani. "Na rozhodnutí má 24 hodin, tedy do dnešního odpoledne," uvedl Zdechovský. Dodal, že pokud Tajani námitku zamítne, chce se spolu s dalšími nespokojenými poslanci z různých parlamentních frakcí obrátit na unijní soudy. Odhadl, že těchto poslanců by nakonec mohlo být až 200.

Například server Politico ale upozornil, že podle některých hlasů z europarlamentu může být snaha dotčených poslanců upozornit na zmatek kolem hlasování způsobem, jak ospravedlnit svůj postoj před voliči, kteří s reformou autorského práva nesouhlasí. "Mám velké obavy, že některé "chyby" mohly být záměrné, a oprava hlasování je pro poslance cestou, jak uniknout tlaku," napsal na twitteru asistent španělského europoslance Ramona Tremosy.

Yes agree very unfortunate... results of plenary cannot be changed.I strongly fear some “errors” where volontari and correction of vote best way out for some MEPs under pressure.The important is that this element will be crucial for #copyrightdirective implementation @LauKaya

— Umberto GAMBINI (@UGambini) 27. března 2019

Stejného názoru je i česká Unie vydavatelů. "Na základě jakých důvodů se tito europoslanci rozhodli změnit svůj hlas, se můžeme pouze domnívat. Lobbistický vliv digitálních platforem a dalších zájmových skupin musel být zcela enormní," uvedl její šéf Václav Mach.

Na žádost o opravu mají poslanci dva týdny od chvíle, kdy hlasování proběhlo. Důvody, proč poslanci mění svá stanoviska, mohou být různé. Někdy žádají o opravu kvůli vlastní chybě, když při hlasování omylem zmáčknou nesprávné tlačítko. Jindy mohou změnit názor kvůli politickému tlaku. Zpětné opravy hlasu však nikdy nezmění původní výsledek hlasování.

Cílem schválené reformy je přizpůsobit evropské autorské právo digitální éře. Nová pravidla posilující především postavení umělců a vydavatelů musí ještě oficiálně schválit členské státy EU. Jednotlivé země pak budou mít dva roky na to, aby je převedly do svého práva. Mnozí komentátoři směrnici o copyrightu označovali za dosud nejspornější normu, jakou se tento parlament ve svém končícím funkčním období zabýval.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) evropský parlament autorská práva EU (Evropská unie) Antonio Tajani

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 47 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy