V moři u Nizozemska byl objeven 500 let starý vrak lodi

Nizozemští odborníci na vyprošťování objevili na dně Severního moře vrak obchodní lodi starý skoro pět set let. Po plavidle přitom cíleně nepátrali. Jejich úkolem bylo hledat kontejnery, které počátkem tohoto roku za nepříznivého počasí ztratila obří nákladní loď, informovala s odvoláním na nizozemské ministerstvo kultury agentura DPA.

Zbytky lodi z 16. století jsou podle ministerstva nejstarším vrakem, jaký se kdy v nizozemských vodách našel. Plavidlo bylo původně 30 metrů dlouhé a postaveno bylo zhruba v roce 1540 ze dřeva stromů pokácených v roce 1536.

Copper plates. Cargo from a 1536 ship, recently found North of the Dutch coast. Oldest preserved seaworthy ship from the Netherlands. The coper plates were transported on behalf of the Fugger family.https://t.co/AFQJExA7i7 pic.twitter.com/1ShCaSarT9

— Johan Oosterman (@JohanOosterman) 3. dubna 2019

Měděné destičky, které byly na lodi, naznačují, že plavidlo bylo používáno právě k převozu tohoto barevného kovu, na nějž měla v 16. století monopol německá rodina Fuggerů. Značky této bohaté rodiny z Augsburgu, která půjčovala peníze i císařům a králům, nesou právě i některé destičky.

Nizozemští odborníci na vyprošťování potopených objektů vrak objevili náhodou u Západofríských ostrovů, kde pátrali po 340 kontejnerech, které na počátku ledna v bouři ztratila nákladní loď MSC Zoe. Část z nich moře vyplavilo už dříve na pláže, většina kontejnerů ale skončila na dně.

"Tento nález je štěstím v neštěstí," uvedla nizozemská ministryně kultury Ingrid van Engelshovenová, podle které je vrak "obohacením nizozemského kulturního dědictví". Zda se úřady pokusí loď ze dna Severního moře vyzdvihnout, zatím není jasné.

Související

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Více souvisejících

Nizozemí vraky lodí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy