Británie už vydává nové pasy, zmizel nápis Evropská unie. Reakce jsou rozporuplné

Navzdory nejasnostem, které panují kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie, začaly úřady ve Spojeném království už vydávat cestovní pasy, které nemají na obálce slova "Evropská unie". Informovala o tom dnes zpravodajská stanice BBC. Vínovou barvu, jakou mají cestovní dokumenty jiných zemí evropské osmadvacítky, si britské pasy zatím zachovaly.

Nové pasy se začaly vydávat 30. března, tedy ode dne, který měl být podle původních plánů prvním dnem po odchodu Británie z EU. Podle BBC ale někteří žadatelé stále dostávají i staré pasy, na kterých je kromě znaku a nápisu "Spojené království Velké Británie a Severního Irska" napsáno také "Evropská unie". Úřady totiž hodlají vyčerpat zásoby předtištěných obálek.

Being a miserable BNO holder, I take pleasure in seeing the removal of European Union from the post-#Brexit British #passport. I bet the UK is busy printing the new passports with unused BNO covers. #UK ?????#Hongkong #HK pic.twitter.com/BhZm5doHcs

— Badcanto (@Badcanto) 6. dubna 2019

Na konci letošního roku by měl britský pas změnit i barvu. Z dosavadní vínové, kterou mají pasy většiny zbývajících členských zemí EU včetně Česka, by měla být tmavě modrá. Tuto barvu měly britské cestovní dokumenty před rokem 1988 a mnozí zastánci brexitu označovali návrat k původní barvě za jeden ze symbolů znovunabytí suverenity své země po odchodu z EU.

Britka Susan Hindleová Baroneová, která na změnu podoby pasů na sociálních sítích upozornila, uvedla, že je "opravdu znechucena". Britské agentuře PA následně řekla, že by podle ní pasy měly nést slova Evropská unie až do doby, kdy Británie blok definitivně opustí. "Byla jsem zkrátka překvapená - stále jsme členy EU," zdůraznila Hindleová Baroneová.

Kdy Británie Evropskou unii opustí, ale stále není jasné. Původně měla z bloku vystoupit 29. března. Aktuální termín brexitu je 12. dubna. V pátek ale britská premiérka Theresa Mayová požádala v dopise adresovaném předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi o druhý odklad brexitu do 30. června. Podle vysoce postaveného unijního činitele mezitím Tusk dospěl k závěru, že ve stávající situaci by byl nejlepším řešením roční odklad brexitu s tím, že Británie může odejít i dříve.

Prezidenti a premiéři sedmadvaceti zemí EU budou s Mayovou a poté bez ní o dalším postupu jednat na mimořádném summitu ve středu. Pokud žádosti britské premiérky o odklad termínu brexitu nevyhoví, opustí podle všeho za šest dní Británie EU bez dohody.

Související

Více souvisejících

Brexit pasy Velká Británie EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy