Brexitový kompromis? Hammond věří v dohodu, labouristka jeho nadšení krotí

Britský ministr financí Philip Hammond věří, že vláda může dosáhnout s opozičními labouristy určité formy dohody, a ukončit tak brexitový pat. Řekl to dnes na okraj neformálního jednání ministrů financí zemí Evropské unie v Bukurešti, uvedla agentura Reuters. Jednání o nalezení kompromisu podle ministra v Londýně stále pokračují. Členka labouristické stínové vlády Diane Abbottová ale tak optimistická není a dnes vyzvala, aby vládní tým ukázal větší flexibilitu a ochotu uzavřít kompromis.

"Jsem optimistický, že s labouristy dosáhneme nějaké formy dohody," uvedl Hammond. Podle něj by si měly vyjednávací týmy vyměnit během dneška "několik dalších dokumentů". Tým premiérky Theresy Mayové podle ministra nešel do jednání s nejsilnější opoziční stranou s žádnými požadavky, ze kterých by nebyl ochoten ustoupit. Ministr Hammond patří k premiérčiným nejbližším spojencům.

Labouristická poslankyně a stínová ministryně vnitra Diane Abbottová dnes ale v rozhovoru s BBC řekla, že by vláda měla ukázat více ochoty ke kompromisu. "Pokud vím, tak na straně vlády nenastal žádný posun v otázce aktuálního pojetí politické deklarace, a to je klíčové," uvedla Abbottová s odkazem na politickou deklaraci o budoucích vztazích Británie s Evropskou unií, kterou loni vyjednala s Bruselem premiérka Mayová.

Tato deklarace však není přímou součástí "rozvodové" smlouvy, která už byla v parlamentu třikrát odmítnuta. "Vláda asi bude muset ukázat trochu více flexibility, než tomu bylo doposud," dodala stínová ministryně.

Hammond, který patří ve vládě premiérky Mayové k nejvíce proevropským ministrům, v Bukurešti zároveň naznačil, že je optimista, co se týče mimořádného summitu EU. Ten bude ve středu jednat o tom, zda vyhovět žádosti Británie o další odklad brexitu. "Většina kolegů, s nimiž hovořím, souhlasí s tím, že budeme potřebovat delší dobu, abychom tento proces zakončili," řekl ministr financí.

Mayová v úterý překvapivě vyzvala předsedu Labouristické strany Jeremyho Corbyna, aby s ní jednal o nalezení východiska z brexitového patu. Předsedkyně vlády tehdy nicméně vyloučila, že by se jednání mohla vést o loni uzavřené "rozvodové" dohodě. Připustila pouze rozhovory o politické deklaraci o budoucích vztazích Británie s EU po brexitu.

Ve středu se setkali přímo Mayová s Corbynem a obě strany rozhovory označily za konstruktivní. Jejich týmy pak jednání vedly už bez nich i ve čtvrtek a v pátek. V pátek pak předsedkyně vlády požádala v dopise adresovaném předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi o druhý odklad brexitu, tentokrát do 30. června.

Na základě současného stavu by měla Británie unii opustit už v pátek 12. dubna, tedy za šest dní. Pokud by nedostala odklad, odešla by z evropského bloku bez dohody, což by podle mnohých způsobilo v zemi chaos.

Pokud budou premiéři a prezidenti zemí evropské sedmadvacítky s odkladem brexitu souhlasit a nový termín bude po 22. květnu, bude se muset Spojené království účastnit voleb do Evropského parlamentu. To se nelíbí řadě konzervativců. Například podle jednoho z níže postavených členů britské vlády Nadhima Zahawiho by byly volby pro Konzervativní stranu "dopisem na rozloučenou před sebevraždou".

Související

Philip Hammond

Britský exministr Hammond oznámil, že nebude kandidovat

Bývalý britský ministr financí Philip Hammond dnes oznámil, že v prosincových předčasných volbách nebude kandidovat. Výrazná osobnost britské politiky tak v dolní komoře parlamentu, Dolní sněmovně, končí po 22 letech. V září po hlasování proti vládě ohledně brexitu bez dohody byl třiašedesátiletý Hammond mezi 21 členy Dolní sněmovny vyloučenými z poslaneckého klubu konzervativců.

Více souvisejících

Philip Hammond (šéf britské diplomacie) Brexit Velká Británie EU (Evropská unie) Labouristická strana (VB) Theresa Mayová Jeremy Corbyn

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 19 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy