Jak by dopadly eurovolby v Británii? Euroskeptik Farage vede

Pokud by se v Británii na konci května skutečně konaly volby do Evropského parlamentu, zvítězila by v nich Strana pro brexit protiunijního europoslance Nigela Farage. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury YouGov, který dnes zveřejnila agentura Reuters. Na druhém místě by podle něj skončili opoziční labouristé a až na třetím konzervativci premiérky Theresy Mayové.

Farageova Strana pro brexit by podle průzkumu získala 27 procent hlasů. Labouristická strana předsedy Jeremyho Corbyna by dostala o pět procentních bodů méně. Vládní Konzervativní straně by podle průzkumu svůj hlas dalo dokonce jen 15 procent voličů. Do Evropského parlamentu by se dostali také britští Zelení, které by podpořilo deset procent hlasujících.

V průzkumu zveřejněném minulou středu byli na prvním místě ještě labouristé s 37,8 procenty a na druhém konzervativci s 23 procenty. Straně pro brexit tehdy chtělo dát svůj hlas jen deset procent dotázaných. Farage ale oficiálně předvolební kampaň zahájil až v pátek. Nynější průzkum je tak první od začátku kampaně Strany pro brexit.

Británie měla původně Evropskou unii opustit již 29. března, poté 12. dubna. Nyní je datum brexitu stanoveno na 31. října. Pokud se ale podaří brexitovou dohodu, kterou Mayová již loni vyjednala s Bruselem, schválit před posledním říjnovým dnem, bude moci Británie z EU odejít i dříve.

Premiérka Mayová chce dosáhnout schválení dohody, kterou poslanci již třikrát odmítli, před 22. květnem. Pokud by se jí to podařilo, nemuseli by se Britové eurovoleb účastnit. V opačném případě se předpokládá, že by Britové svých 73 poslanců vybírali 23. května.

Poslední volby do Evropského parlamentu, které se konaly v roce 2014, vyhrála Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), které tehdy předsedal Nigel Farage. Na druhém místě tehdy skončili labouristé a na třetím konzervativci.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".
Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Eurovolby Nigel Farage Brexit Theresa Mayová Jeremy Corbyn

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy