Svoboda tisku se zhoršuje. Česko opět propadlo, i kvůli Zemanovi

Svoboda tisku se ve světě opět zhoršila, vyplývá z každoroční zprávy mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF). Česká republika se v žebříčku 180 zemí proti loňsku propadla z 34. na 40. místo, je ale před Spojenými státy, které spadly ještě níž. Největší svobodu tisku poskytuje médiím Norsko, následuje Finsko, Švédsko a Nizozemsko. Na opačném konci žebříčku je Turkmenistán, Severní Korea a Eritrea.

Jen ve 24 procentech sledovaných zemí se dá situace ohledně svobody tisku označit za "dobrou" či "docela dobrou", uvádí zpráva. "Nepřátelské chování politických vůdců vůči médiím vedlo ke stále častějším násilným činům," uvádí organizace. Novináři podle RSF žijí "v nebezpečí a ve strachu".

"Pokud se politická debata posune do atmosféry občanské války, kde jsou novináři v roli obětních beránků, tak je demokracie v obrovském ohrožení," uvedl šéf Reportérů bez hranic Christophe Deloire.

Spojené státy se v žebříčku propadly na 48. pozici. Zpráva uvádí, že období od zvolení Donalda Trumpa prezidentem je jedním "z nejtemnějších v historii americké novinařiny". Nechvalně proslulé jsou zejména Trumpovy výpady proti novinářům, v zemi se ale objevilo i mnoho případů obtěžování žen-novinářek či novinářů jiné barvy pleti.

? #RSFIndex ¦ RSF has unveiled its 2019 World #PressFreedom Index:1: Norway??2: Finland??3: Sweden??13: Germany??32nd: France??33: United Kingdom??48: United States??67: Japan??101: Lebanon??105: Brazil??179: North Korea??180: Turkmenistan??https://t.co/eptg8OhCHR pic.twitter.com/E1wWwKb6mZ

— RSF (@RSF_inter) 18. dubna 2019

"Nikdy předtím nebyli američtí novináři vystaveni tolika výhrůžkám smrtí a nikdy předtím nemuseli tak často vyhledávat ochranu soukromých bezpečnostních firem," dodává zpráva. "Nenávist k médiím je nyní taková, že střelec ve městě Annapolis v americkém státě Maryland v červnu dorazil až do redakce listu Capital Gazette a zabil čtyři novináře a ještě dalšího zaměstnance," popisují Reportéři bez hranic.

Organizace se sídlem v Paříži se obává i narůstajícího počtu silných vůdců, kteří "vypadají, že nemají žádné zábrany". V této souvislosti zmínila vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, který byl usmrcen loni v říjnu na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu.

Saúdská Arábie připustila, že novináře žijícího v exilu v USA zavraždilo speciální komando vyslané z Rijádu. Tvrzení, že byl do vraždy zapleten korunní princ Muhammad bin Salmán však Saúdská Arábie kategoricky odmítá.

Jednou z nejhorších zemí, pokud jde o svobodu tisku, je rovněž Turecko, které poslalo do vězení mnoho novinářů. Podle RSF přitom tyto "represe proti několika málo zbývajícím kritickým médiím neustávají". Podobně špatná je situace pro novináře v Rusku, které se v žebříčku Reportérů bez hranic propadlo na 149. místo.

V hodnocení Česka organizace na svých stránkách uvádí, že "videozáznam, na kterém český prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci v říjnu 2017 mává maketou kalašnikova s nápisem 'na novináře', zůstane v paměti jako klasický příklad nenávisti vůči novinářům." Podobná nenávistná prohlášení a gesta od vysokých představitelů státu podle RSF "otevírají cestu dalším excesům".

"Pro Českou republiku, která má poměrně svobodný mediální trh a celou řadu nezávislých medií, ten vývoj je překvapivý," komentoval zprávu během návštěvy Bratislavy šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Zároveň poznamenal, že "musíme udělat i domácí úkoly, pokud chceme i v zahraničí pomáhat nezávislým médiím, nezávislé žurnalistice, což je jedna z priorit české zahraniční politiky".

"Pozice a současné zhoršení úrovně svobody tisku ve srovnání s dalšími státy Evropy, včetně Slovenska, je hodně smutná zpráva pro demokracii i všechny demokraty v ČR. Utvrzuje mne to v dlouhodobém přesvědčení o nezbytnosti chránit jako princip a nedovolit nijak omezovat média veřejné služby. Ty vzhledem k tomu, že si je platí přímo občané, mají sílu být referenčním rámcem objektivity, vyváženosti a kvality informací i programu. To je důležité pro fungování demokracie," napsala ČTK poslankyně a členka sněmovního podvýboru pro svobodu slova a média Alena Gajdůšková (ČSSD).

V žebříčku svobody tisku si letos pohoršilo i Slovensko, které je aktuálně na 35. místě, ještě loni bylo 27. Podle RSF přestává být Evropa pro novináře bezpečným místem k práci, organizace přitom upozornila na nedávné vraždy novinářů právě na Slovensku, na Maltě a v Bulharsku.

Reportéři bez hranic se snaží vyjádřit stupeň svobody, které se těší novináři, blogeři a média ve 180 státech světa. Základem takového zjišťování je dotazník, který RSF předkládá novinářům, vědcům, právníkům a ochráncům lidských práv ve světě.

Související

Noviny, ilustrační foto

RSF: Letos bylo zabito 50 novinářů, jen minimum z nich ve válce

V roce 2020 bylo ve světě zabito 50 novinářů, více než dvě třetiny z nich zemřely v oblastech, kde se neválčí. Roste počet těch, kteří byli o život připraveni cíleně. Nejčastějším motivem pro vraždy novinářů jsou články o korupci a zneužívání veřejných peněz. Mezi zavražděnými byly letos dvě ženy.
Noviny, ilustrační foto

Na světě je vězněno 387 novinářů, nejvíc v Číně. Útlak v době pandemie roste

Tento měsíc bylo po celém světě vězněno 387 novinářů, obdobně jako v roce předchozím touto dobou. Více než polovina z nich je vězněna v pěti zemích, nejvíce v Číně. Dalších 54 novinářů je zadržováno jako rukojmí, čtyři se pohřešují. O třetinu vzrostl počet vězněných novinářek. Důvodem pro zatýkání žurnalistů ve světě je letos také snaha o informování o vývoji epidemie covidu-19 a krocích některých vlád.

Více souvisejících

Reportéři bez hranic Svoboda médií novináři Česká republika Donald Trump USA (Spojené státy americké) Miloš Zeman Alena Gajdůšková Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 47 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy