Zákaz plastů a dětské práce. Weber se chce stát předsedou Evropské komise, představí svůj program

Německý politik, současný předseda nejvlivnější frakce v Evropském parlamentu a zároveň kandidát Evropské lidové strany (ELS) na pozici budoucího předsedy Evropské komise – Manfred Weber – požaduje celosvětový zákaz jednorázových plastů. Weber, který slibuje, že by jakožto předseda Komise přivedl občany zpět dohromady a zajistil jim silnou, demokratickou a bezpečnou Evropu, plánuje v nadcházejícím týdnu představit svůj dvanáctibodový plán.

V rámci dvanáctibodového plánu Weber mimo jiné požaduje, aby došlo k vytvoření nové globální úmluvy, jež by zcela zakazovala výrobu a využívání jednorázových plastů. Tento návrh plánuje středo-pravicový kandidát představit již toto úterý v Athénách coby součást jeho kampaně, informovaly o tom německé německé noviny Bild am Sonntag. Těm Weber vypověděl své rozhořčení nad tím, že současná unijní úprava týkající se plastů je nedostatečná. Podle jeho slov je potřeba proti znečišťování moří jednat globálně, jinak bude příští generace v obrovských problémech.

Další z bodů jeho plánu obsahuje například opatření, která mají zajistit, aby obchodní unijní smlouvy zakazovaly dětskou práci. Z dosavadních informací není zcela jasné, jak tohoto bodu hodlá Weber dosáhnout, konkrétnější vysvětlení bude pravděpodobně poskytnuto po oficiálním představení plánu.

V plánu Weber neopomíná ani široce diskutované téma nezaměstnanosti mladistvých v rámci Evropské unie – plánuje pro ně vytvořit až pět milionů nových pracovních míst. Celkově se Weber soustředí především na ty oblasti a témata, kterým se dle jeho názoru nedostává dostatek pozornosti a skutečných činů. Mladým lidem by chtěl Weber taktéž ulehčit možnost získávání půjček na bydlení, Evropská investiční banka by jim podle jeho návrhu poskytovala nízko-úrokové úvěry.

Plán zmiňuje i rezonující téma migrace, kterému hodlá současný předseda ELS v případě jeho zvolení za šéfa Evropské komise čelit zesílením pobřežní unijní stráže o tisíce členů do roku 2022. Plán se dále negativně vymezuje vůči současnému nastavení unijní byrokracie, která by byla jeho přijetím značně zreformována a zredukována.

Jak reálný či idealistický Weberův plán je, se ukáže již toto úterý po jeho oficiálním představení.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Česko zatím zvládá uprchlíky skvěle, říká Zdechovský. Europoslanec chce povýšit v Evropské lidové straně

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v těchto dnech zavítal s delegací z Bruselu do Česka. Kolegům z Evropského parlamentu ukázal, jak země zvládá uprchlickou vlnu z válkou zmítané Ukrajiny. On sám je přesvědčen, že skvěle, i díky pomoci Evropské unie. Zdechovský by v příštím týdnu rád uspěl s kandidaturou do vedení Evropské lidové strany.
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbánův Fidesz oficiálně oznámil odchod z Evropské lidové strany

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána dnes prostřednictvím dopisu oficiálně oznámila, že odchází z Evropské lidové strany (EPP). Agentura AP k tomu napsala, že tak skončí dlouholeté spory Fideszu s evropskými lidovci, kteří Orbánovu uskupení vyčítají porušování demokratických standardů a principů právního státu.

Více souvisejících

Evropská lidová strana (ELS) Eurovolby evropský parlament Manfred Weber (šéf EPP) evropská komise

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy