EU se děsí budoucnosti. Strach jí nahání Farage i Británie

Není prakticky žádných pochyb, že Nigel Farage bude zvolen europoslancem, pokud se Velká Británie zúčastní květnových eurovoleb. EU však více děsí role všech potenciálních britských zástupců v novém Evropském parlamentu. Ve svém článku rozebral možné scénáře server Politico.

Známý euroskeptik Nigel Farage je pro Evropský parlament před blížícími se volbami nejmenším postrachem. Větší obavy panují obecně z nových britských europoslanců, kteří budou zvoleni v případě, že nedojde včas k dohodě o brexitu. Průzkumy navíc ukazují, že Farageova Brexit Party by měla pravděpodobně největší zastoupení z britských stran.

Britská účast ve volbách by však zasadila velkou ránu plánované iniciativě EU, která se snaží o obměnu podoby parlamentu. Od loňského února je v plánu snížení počtu europoslanců ze 751 na 705 s tím, že 27 křesel, která doposud náležela Britům, připadne 14 členským státům, které byly „nedostatečně reprezentovány“.

Tento plán byl pozastaven, přičemž Evropský parlament přenechal na zmíněných 14 členských státech, aby se rozhodly, jak se zachovají. Některé pravděpodobně zvolí všechny europoslance v květnu a budou vyčkávat, zdali Britové EU opustí. Další země mají v plánu uspořádat v případě brexitu doplňovací volby.

„Z parlamentu to udělá naprostý holubník,“ nechal se slyšet belgický europoslanec Guy Verhodstadt. Zmínil také, že umělec Banksy už zobrazil Westminster jako dům plný opic a k podobné karikatuře by ho mohlo inspirovat i dění v Evropském parlamentu.

Hrozí také, že se britští europoslanci budou po volbách podílet na obsazování klíčových postů EU, ačkoliv z ní budou na odchodu. „Britští poslanci budou muset být bráni v potaz v této hře o trůny,“ řekla serveru Politico výzkumnice Agata Gostyńska-Jakubowska s tím, že to přinese jen chaos.

Projekce zahraničního serveru přitom naznačují, že klíčovou roli mohou sehrát hlasy labouristů, kteří jsou součástí druhé nejsilnější frakce v europarlamentu, kterou jsou evropští socialisté. „Jednotlivé frakce to dostává do složité situace, protože je teď prakticky nemožné přemýšlet nad jakoukoliv dlouhodobou strategií,“ vysvětluje Gostyńska-Jakubowska.

Zástupci Evropského parlamentu připomínají, že nic jako přechodný nebo omezený mandát neexistuje. „Velké Británii zůstávají veškerá práva a povinnosti, což platí i pro europoslance, až do dne, kdy EU opustí,“ řekl jeden z nich serveru Politico. Povolební vyjednávání tak mohou představovat velké dilema.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Nigel Farage Eurovolby Brexit Velká Británie evropský parlament Guy Verhofstadt

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 33 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy