Kotlebovci vyhráli. Slovenský nejvyšší soud nerozpustil LSNS

Slovenský nejvyšší soud dnes zamítl návrh generálního prokurátora, aby byla rozpuštěna opoziční krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Proti verdiktu se nelze odvolat. Soud odmítl všechny hlavní argumenty prokuratury, která dříve označila LSNS za extremistickou. LSNS bude na verdikt soudu reagovat v poledne na tiskové konferenci, prokuratura s komentářem vyčká na doručení písemného vyhotovení rozsudku.

"Lze dospět k závěru, že prokuratura nepředložila důkazy o tom, že riziko ohrožení demokratického zřízení politickou stranou (LSNS) je dostatečně bezprostřední," uvedla při zdůvodnění verdiktu předsedkyně pětičlenného senátu nejvyššího soudu Jana Zemková. Dodala, že strana nedisponuje potřebným počtem hlasů ve sněmovně, aby mohla prosazovat zákony.

LSNS otevřeně vystupuje proti početné menšině Romů, které označuje za parazity. Prosazuje také vystoupení Slovenska z Evropské unie a z NATO a hlásí se k válečnému slovenského státu, který byl spjat s nacistickým Německem. Během líčení u nejvyššího soudu před téměř třemi týdny prokurátor generální prokuratury Ivan Minár kromě jiného řekl, že LSNS prosazuje vůči Romům princip kolektivní viny. Zmínil rovněž údajné snahy strany odstranit v zemi demokratický režim, její záměr zřídit domobranu a její vystupování proti migrantům.

"Aby bylo možné rozpustit stranu, nestačí jen obyčejné hlásání cílů. Strana musí bojovat proti právnímu řádu nebo existenci státu, což v řízení nebylo prokázáno," uvedla šéfka senátu Zemková.

Nejvyšší soud odmítl také tvrzení prokuratury, že LSNS chce podle svého programu vytvářet ozbrojené stranické pořádkové jednotky nebo že vystupováním proti migrantům LSNS porušuje zákony. Připomněl, že postoj LSNS ohledně migrantů je v souladu s politikou slovenské vlády, která dříve podala žalobu proti rozhodnutí většiny zemí EU ohledně přerozdělování migrantů mezi státy unie na základě povinných kvót. Soudci neshledali protiprávní jednání LSNS ani v její snaze o vystoupení země z EU a z NATO, jak to tvrdila prokuratura.

Nejvyšší soud také upozornil, že při rozhodování ve věci rozpuštění LSNS nemohl zohlednit trestní stíhání Kotleby a dalších dvou poslanců strany za extremistické trestné činy, protože ani v jednom případu soudy zatím nevynesly pravomocné rozhodnutí.

"Generální prokuratura si počká na písemné vyhotovení a doručení rozhodnutí nejvyššího soudu. Až pak bude možné zaujmout relevantní stanovisko," sdělila mluvčí prokuratury Jana Tökölyová.

LSNS se postarala o největší překvapení parlamentních voleb v roce 2016, když získala osm procent hlasů a ve 150členné sněmovně obsadila 14 křesel. Podle posledních průzkumů veřejného mínění dosáhla popularita LSNS dvouciferných hodnot.

Od vzniku Slovenska v roce 1993 slovenské soudy dosud nezrušily žádnou parlamentní stranu. Ještě před 13 lety nejvyšší soud ale rozpustil jinou Kotlebovu stranu, a to Slovenskou pospolitost - Národní stranu, která neměla zastoupení ve sněmovně.

Související

Ilustrační foto

Žádné pomníky fašistům ani komunistům. Slovensko zakázalo propagaci období nesvobody

Na Slovensku bude až na výjimky zakázáno pojmenovávat ulice a veřejná prostranství po představitelích komunistického, fašistického a nacistického režimu, stejně jako umisťovat na památníky, pomníky či pamětné desky symboly propagující zmíněných ideologií. Změnou příslušných zákonů, kterou navrhli poslanci vládní koalice, o tom dnes rozhodl slovenský parlament.

Více souvisejících

Lidová strana Naše Slovensko Marián Kotleba Slovensko extremismus

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 47 minutami

před 48 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy