"Hošík" z německé SPD přišel s radikálním návrhem. Co hulil? vysmáli se mu politici

Tvrdou kritiku si vysloužil vlivný šéf německých mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert za své návrhy, jak překonat kapitalismus. Počítá v nich například s kolektivizací velkých firem jako je BMW nebo s tím, že každý bude moci vlastnit maximálně ten byt, v němž bydlí. Pronajímání bytů za účelem zisku by podle něj vůbec existovat nemělo.

Kühnert (29), který si v Německu udělal jméno, když vedl odpor proti vzniku další velké koalice sociálních demokratů (SPD) s konzervativní unií CDU/CSU, své představy nastínil v rozhovoru s týdeníkem Die Zeit.

Vyjádřil třeba přesvědčení, že bez "demokratické kolektivizace" není překonání kapitalismu myslitelné. Na příkladu BMW pak vysvětloval, jak by vypadala. Zásadní podle něj je, aby bylo rozdělování zisku automobilky "demokraticky kontrolované", což vylučuje její soukromé vlastnictví.

Reakce politiků na sebe nenechala dlouho čekat. "Naštěstí jsme překonali socialismus, v němž si sice všichni byli rovni, ale rovni v chudobě," uvedl ministr dopravy Andreas Scheuer (CSU), podle něhož jde o praštěné návrhy pomýleného fantasty, které nelze brát vážně. Také místopředseda CDU Thomas Strobl se podivil, že 30 let po pádu východního Německa mluví levice znovu o "demokratickém socialismu".

Generální tajemnice svobodných demokratů (FDP) Linda Teutebergová zase poznamenala, že by si SPD měla vyjasnit svůj vztah k soukromému majetku.

Kritiku si ale Kühnert vysloužil částečně i z vlastních řad.

was für ein grober unfug. was hat der geraucht? legal kann es nicht gewesen sein.Gedankenspiele des Juso-Chefs: Kühnert will BMW verstaatlichen https://t.co/26sck5f7lz via ⁦@SPIEGELONLINE⁩

— Johannes Kahrs (@kahrs) 1. května 2019

"Jaký velký nesmysl. Co to hulil? Legální to být nemohlo," napsal na twitteru sociálnědemokratický poslanec Johannes Kahrs.

Související

Ursula von der Leyen, německá ministryně obrany

Německá SPD jako na obrtlíku. Spor o von der Leyenovou by vládu položit neměl

Německá vláda velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) by se kvůli sporu o nominaci ministryně obrany Ursuly von der Leyenové (CDU) do čela Evropské komise neměla rozpadnout, je přesvědčena prozatímní šéfka SPD Malu Dreyerová. Řekla to dnes v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ZDF. Ona i její straničtí kolegové ale nadále návrh Evropské rady kritizují.

Více souvisejících

Kevin Kühnert (SPD) Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Německo kapitalismus

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy