Německá SPD jako na obrtlíku. Spor o von der Leyenovou by vládu položit neměl

Německá vláda velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) by se kvůli sporu o nominaci ministryně obrany Ursuly von der Leyenové (CDU) do čela Evropské komise neměla rozpadnout, je přesvědčena prozatímní šéfka SPD Malu Dreyerová. Řekla to dnes v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ZDF. Ona i její straničtí kolegové ale nadále návrh Evropské rady kritizují.

Přesvědčení, že navržení von der Leyenové bez předchozího souhlasu německé vlády je porušením koaličních pravidel a důvodem, aby SPD vládu opustila, dal ve středu najevo bývalý šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel.

Dreyerová, která SPD dočasně vede spolu s dvojicí dalších politiků, to tak ale nevidí. "Nepůjdu tak daleko, protože nemohu paní Merkelové předhazovat, že by se nechovala podle koaliční smlouvy," řekla Dreyerová na adresu kancléřky, která se jako jediná při hlasování o nominaci von der Leyenové v Evropské radě zdržela, a to právě proto, že neměla souhlas sociálních demokratů.

China diplomat already nostalgic for @junckerEU:“Juncker has been vy careful in treading a fine balance in criticising China’s economic policies w/o going too far on our politics & human rights.” Unlikely #Ursulavonderleyen attend PRC Marx statue unveiling https://t.co/3f6a241vHw pic.twitter.com/VXp2IfDzWq

— Theresa Fallon (@TheresaAFallon) 4. července 2019

Ani tak ale sociální demokraté nejsou podle Dreyerové s nominací von der Leyenové spokojeni, protože jde proti principu tzv. spitzenkandidátů, tedy hlavních kandidátů, se kterými evropské politické skupiny šly do nedávných evropských voleb. Německá ministryně obrany ve volbách do Evropského parlamentu vůbec nekandidovala, natož aby stála v čele některé z kandidátek. Právě na tomto principu, spíše než na konkrétní osobě, přitom sociálním demokratům podle Dreyerové záleží.

I když tak německá vláda zřejmě přežije další spor, kritika ze strany SPD vůči nominaci a nominačnímu procesu neustává. Místopředseda Spolkového sněmu za SPD Thomas Oppermann se nechal slyšet, že von der Leyenová profitovala z toho, že pravicí řízené státy jako Maďarsko zabránily nominaci dosavadního místopředsedy EK Franze Timmermanse. "To je těžká zátěž," míní.

Vedoucí kandidátky německých sociálních demokratů v eurovolbách Katarina Barleyová zase dopředu oznámila, že při hlasování Evropského parlamentu von der Leyenovou nepodpoří. Místopředseda SPD Ralf Stegner vychází z toho, že tak budou postupovat i další sociální demokraté. "Sociálnědemokratičtí poslanci nemají žádný důvod hlasovat pro paní von der Leyenovou," řekl rozhlasové stanici Deutschlandfunk.

Šéf mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert, o němž se mluví jako o jednom z kandidátů na vedení celé strany, nominaci von der Leyenové považuje za zátěž pro koalici. Nepřispívá podle něj k tomu, aby "tato koalice na konci roku ještě existovala".

Narážel tak na to, že sociální demokraté budou na svém prosincovém sjezdu diskutovat o tom, jak a jestli vůbec má velká koalice pokračovat. Ve straně se i kvůli nepříznivým volebním výsledkům z poslední doby objevují hlasy, že by SPD měla vládu opustit. Podle pozorovatelů by mohly ještě zesílit po zářijových zemských volbách ve východoněmeckém Sasku a Braniborsku, kde sociální demokracie zřejmě znovu propadne.

Související

Gerhard Schröder

Schröder unikne trestu za vstřícnost k Rusku

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru dnes v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.

Více souvisejících

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Ursula von der Leyenová Konzervativní unie CDU/CSU Německo Kevin Kühnert (SPD)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy