Boris Johnson chce být britským premiérem, kampaň zahájil zostra

Britský exministr zahraničí Boris Johnson dnes zahájil kampaň za převzetí funkcí předsedy Konzervativní strany a premiéra po odcházející předsedkyni vlády Therese Mayové. Slíbil přitom, že Británie opustí Evropskou unii 31. října, jak se v dubnu dohodly Londýn s Bruselem, a to "s dohodou, nebo bez ní".

Mayová v pátek složí funkci šéfky konzervativců kvůli tomu, že nedokázala Británii vyvést z EU na základě referenda z 23. června 2016. Až bude nalezen její nástupce, kterého by strana měla určit 20. července, odejde Mayová i z čela vlády.

Please check out my campaign launch video. Time to deliver Brexit and unite our fantastic country. I hope you will support me > @BackBoris #BackBoris pic.twitter.com/iRZ8b0flRK

— Boris Johnson (@BorisJohnson) 3. června 2019

Původně měla Británie blok opustit už 29. března, ale rozluka s EU byla odložena. Britští poslanci totiž neschválili dohodu o vystoupení z EU, kterou vyjednala Mayová. Odchod Británie z EU bez dohody by mohl mít pro Británii závažné dopady, zejména ekonomické.

O nástupnictví po Mayové se uchází 13 kandidátů, exministr zahraničí a bývalý starosta Londýna Johnson je ale považován za favorita.

Johnson patřil před referendem v roce 2016 mezi hlavní tváře kampaně za brexit a nyní se snaží prezentovat jako zachránce odchodu Británie z EU, poznamenala agentura AFP.

"Pokud nastoupím (do premiérské funkce), odejdeme s dohodou, nebo bez ní 31. října. To uděláme," uvedl Johnson v prvním videu své kampaně na twitterovém účtu @BackBoris (Podpořte Borise).

"Měli bychom mít odvahu říci lidem této země, že to můžeme uskutečnit, pokud opravdu chceme," říká Johnson na videu běžným lidem na ulici.

Čtyřiapadesátiletý charismatický i kontroverzní politik svou kampaň zahájil právě v den, kdy do Británie přijel na třídenní návštěvu americký prezident Donald Trump. Ten Johnsona otevřeně podporuje. Ve víkendovém rozhovoru s deníkem The Sun americký prezident řekl, že Johnson by byl velmi dobrý premiér.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy