Do deseti dní zemřu: Znásilněná a zneužívaná Noa (†17) nezvládala dál žít, vybrala si eutanazii

Sedmnáctiletá Noa Pothovenová byla v minulosti opakovaně hospitalizována kvůli posttraumatickou stresovou poruchu, depresi a anorexii. Dívce z Nizozemí bylo nakonec dovoleno legálně zemřít. Ještě předtím hovořila o „nesnesitelném utrpení“. Nakonec pořádala lékaře, aby jí pomohli zemřít.

Noa z Arnhemu zemřela v neděli doma v posteli. Její příběh teď přinesla média z celého světa. Dívka byla v dospívání několikrát napadena a sexuálně obtěžována - poprvé, když jí bylo 11 let. Když jí bylo 14 let, byla znásilněna.

Následně trpěla posttraumatickou stresovou poruchou, depresí a anorexií . O svém příběhu a zkušenostech napsala autobiografii. „Cítím tu bolest každý den, neustále se bojím, pořád se ohlížím. I dnes mám pocit, že je mé tělo pošpiněné,“ přiznala. O svém rozhodnutí ukončit život informovala před několika dny na sociálních sítích.

„Dlouho jsem přemýšlela, zda bych se o to měla podělit, nebo ne, ale nakonec jsem se rozhodla to udělat. Možná, že to bude pro některé překvapením, vzhledem k mým příspěvkům o hospitalizaci, ale můj plán je dlouho a není impulzivní,“ napsala.

„Půjdu rovnou k věci: do 10 dnů zemřu. Po letech bojů jsem vyčerpaná,“ vysvětluje důvod, proč se dobrovolně rozhodla zemřít. Všechny také požádala, aby jí její rozhodnutí nerozmlouvali. Už v prosinci tajně kontaktovala Life End Clinic, což je zařízení, které pomáhá lidem ukončit jejich trápení legální cestou. Rodiče to zjistili až ve chvíli, kdy její matka našla dopis pro rodinu v ložnici.

Noa zemřela v neděli obklopená svou rodinou, na posteli doma v obývacím pokoji. Eutanazie byla provedena legálně, a to za přítomnosti rodiny dívky. V Nizozemsku mohou děti mladš 12 let legálně podstoupit eutanazie, ale teprve ve chvíli, kdy lékař dospěje k závěru, že pacientovo utrpení je nesnesitelné a že „konec je v nedohlednu“.

Související

těhotenství

Většina Čechů podporuje svobodu rozhodování o interrupcích i eutanazii

Stále více české populace se staví proaktivně ke svobodě rozhodování v otázkách interrupcí a eutanazie, a tento podíl stoupá. Například téměř čtyři pětiny obyvatel podporují právo žen na svobodné rozhodování o umělém přerušení těhotenství, což je nejvyšší podíl od roku 1990. Tyto zjištění vyplynuly z průzkumu provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). 

Více souvisejících

eutanazie Noa Pothovenová Nizozemí sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy