Záchrané operace na Dunaji pokračují, ke vraku dorazil jeřáb

K mostu, kde se v Budapešti na Dunaji minulý týden potopila loď s jihokorejskými turisty, dnes doplul dvousettunový jeřáb, který má vrak vyzdvihnout. Neštěstí přežilo sedm lidí, nalezeno bylo dosud 19 těl a devět lidí se pohřešuje, s největší pravděpodobností jsou ale také mrtví. Podle agentury Reuters jde o nejhorší lodní neštěstí na této nejdelší evropské řece za posledních 50 let.

Záchranné operace komplikuje záplavová voda a silné proudy. Než potápěči k vraku přivaří háky, podvlečou pod ním lana a jeřáb tak bude moci vrak vyzvednout, může uplynout několik dní. "Potápěči pracují bez přerušení od rána," řekl dnes na tiskové konferenci mluvčí maďarské speciální jednotky Nandor Jasenszky.

Loď Mořská panna se minulý týden ve středu srazila s větší hotelovou lodí Viking Sigyn a během několika vteřin klesla ke dnu. Soud v Budapešti poslal v sobotu do vazby ukrajinského kapitána většího plavidla, který je podezřelý, že nehodu zavinil. Za ohrožení lodní dopravy mu hrozí dva až osm let vězení. Ve čtvrtek agentury přinesly zprávu, že 64letý Jurik C. v dubnu řídil loď, jež měla nehodu v Nizozemsku.

Záchranáři pátrají po tělech obětí po celém toku Dunaje. "Máme šest hlídkových člunů v Budapešti...a dalších devět níže po proudu za Budapeští... až po hranice se Srbskem," řekl dnes Richard Prohaszka, kapitán dunajské poříční policie. "Používáme sonar, přístroje pro noční vidění a psy," dodal. Právě psi lokalizovali tři oběti na břehu, uvedl Prohaszka.

Ve čtvrtek oznámila policie nalezení čtyř těl - tři z nich našli záchranáři v Budapešti, čtvrtou oběť vyplavil Dunaj u města Érd, které leží asi 20 kilometrů jižně od maďarské metropole.

Těla obětí pomáhají maďarským kolegům hledat i rakouští, jihokorejští a čeští policisté. Slovensko ve čtvrtek slíbilo zadržet tisíce kubíků vody z Dunaje, aby se snížila hladiny řeky v Budapešti.

Související

Čínská tenistka Šuaj Čangová (Shuai Zhang)

Tenisový podvod v Budapešti: Rozhodčí pomohli nesportovní Maďarce, soupeřka se zhroutila v slzách. Zuří i hvězdy

Profesionální tenistky vyjádřily své zděšení nad tím, co se stalo na turnaji v Budapešti. Celé to označily za neuvěřitelné. Některé z nich popisují chování domácí hráčky s podporou rozhodčího jako „Absolutně nechutné chování“ nebo „Nulový respekt pro tuhle holku!.“ Situace, ve které Číňanka Šuaj Čangová skončila v slzách a zápas nedohrála, byla označena jako jedna z nejhorších, které tyto profesionální tenistky kdy viděly. 
Budapešť, ilustrační foto

Tisíce maďarských studentů demonstrovaly v Budapešti

Tisíce maďarských studentů dnes demonstrovaly v Budapešti s pochodněmi v rukou proti ztrátě samostatnosti své umělecké školy a proti jejímu ideologickému převzetí vládou premiéra Viktora Orbána, uvedla agentura AFP. Počet účastníků odhadla na 10.000. Datum demonstrace nebylo vybráno náhodně: na dnešek připadá výročí povstání proti komunistickému režimu v roce 1956, které zahájili právě studenti.

Více souvisejících

Budapešť Maďarsko Lodní nehody

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy