Bylo nalezeno 25 obětí lodního neštěstí v Budapešti

Nalezeno a potvrzeno už je 25 obětí nehody, při níž se před dvěma týdny v centru Budapešti potopila výletní loď Mořská panna. Ke dnu Dunaje klesla několik vteřin po kolizi s větší hotelovou lodí Viking Sigyn. Na palubě ztroskotaného plavidla bylo 33 jihokorejských turistů a dvoučlenná maďarská posádka, zachránilo se jen sedm turistů.

Policie dnes podle agentury MTI sdělila, že tělo nalezené v Dunaji u obce Bölcske, vzdálené od maďarské metropole přibližně 100 kilometrů po proudu řeky, bylo identifikováno jako jedna z obětí nehody. Nezvěstní jsou tak už jen tři Jihokorejci, kteří byli na palubě Mořské panny v okamžiku neštěstí.

Pátrání po pohřešovaných pokračuje po celém toku Dunaje od místa tragické události. V úterý se podařilo vrak vyzdvihnout pomocí velkého lodního jeřábu, přičemž záchranáři našli čtyři těla. Úřady nevyloučily, že se v trupu nacházejí pod silnou vrstvou bahna ještě další mrtví, ale o výsledku prohledání lodi zatím neinformovaly.

Ze zavinění nehody je podezřelý kapitán lodi Viking Sigyn. Je jím 64letý Ukrajinec, kterému za ohrožení lodní dopravy hrozí až osm let vězení. Policie kapitána zadržela a soud na něj uvalil vazbu. Podle dnešního rozhodnutí budapešťského soudu byl ale Ukrajinec propuštěn po složení kauce 15 milionů forintů (1,2 milionu korun). Musí se však po dobu čtyř měsíců podrobit dozoru, který zahrnuje nošení elektronického sledovacího náramku a povinnost dvakrát týdně se hlásit úřadům.

Související

Čínská tenistka Šuaj Čangová (Shuai Zhang)

Tenisový podvod v Budapešti: Rozhodčí pomohli nesportovní Maďarce, soupeřka se zhroutila v slzách. Zuří i hvězdy

Profesionální tenistky vyjádřily své zděšení nad tím, co se stalo na turnaji v Budapešti. Celé to označily za neuvěřitelné. Některé z nich popisují chování domácí hráčky s podporou rozhodčího jako „Absolutně nechutné chování“ nebo „Nulový respekt pro tuhle holku!.“ Situace, ve které Číňanka Šuaj Čangová skončila v slzách a zápas nedohrála, byla označena jako jedna z nejhorších, které tyto profesionální tenistky kdy viděly. 
Budapešť, ilustrační foto

Tisíce maďarských studentů demonstrovaly v Budapešti

Tisíce maďarských studentů dnes demonstrovaly v Budapešti s pochodněmi v rukou proti ztrátě samostatnosti své umělecké školy a proti jejímu ideologickému převzetí vládou premiéra Viktora Orbána, uvedla agentura AFP. Počet účastníků odhadla na 10.000. Datum demonstrace nebylo vybráno náhodně: na dnešek připadá výročí povstání proti komunistickému režimu v roce 1956, které zahájili právě studenti.

Více souvisejících

Budapešť Maďarsko Lodní nehody

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy