Německá SPD se potácí ve vážné krizi. Volba nového šéfa bude složitá

O novém předsedovi, nebo dvojici předsedů německé vládní sociální demokracie (SPD) má být jasno začátkem prosince. Nástupce Andrey Nahlesové v čele strany budou v celostranickém hlasování hledat všichni sociální demokraté. Jejich rozhodnutí pak má potvrdit stranický sjezd ve dnech 6. až 8. prosince. Pro tento postup se dnes rozhodlo vedení strany, která je po sérii volebních porážek ve vážné krizi.

Právě kvůli propadu ve volbách - tentokrát těch evropských, kde SPD s 15,8 procenta hlasů zaznamenala své dosavadní minimum - odešla začátkem června z čela strany sotva po roce Nahlesová.

Výběr jejího nástupce bude mít několik fází. V té první se od 1. července do 1. září mohou hlásit kandidáti, nebo dvojice kandidátů na předsednický post. V obou případech musí mít podporu pěti menších stranických sdružení, případně jednoho okresního nebo zemského sdružení. Pokud bude kandidovat dvojice, musí v ní být žena.

Kandidáti a či jejich dvoučlenné týmy se pak v září a v říjnu na dvaceti až třiceti regionálních konferencích budou představovat straníkům, kteří o nich poté rozhodnou v hlasování. Výsledky hlasování, jehož se může zúčastnit všech více než 430.000 členů SPD, budou známé 26. října. Pokud nikdo z kandidátů nebo týmů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, uskuteční se druhé kolo volby, do něhož postoupí dvojice nejúspěšnějších kandidátů či týmů z prvního kola.

Volbu nového šéfa nebo šéfů nakonec musí potvrdit sjezd. "Vycházíme z toho, že stranický sjezd se bude řídit hlasováním členů," poznamenal dnes šéf hesenské SPD Thorsten Schäfer-Gümbel, který je nyní jedním z trojice úřadujících předsedů strany.

Sociální demokraté, kteří se v průzkumech veřejného mínění pohybují na rekordně nízké úrovni kolem 12 procent, budou na prosincovém sjezdu jednat také o tom, jakým způsobem a zda vůbec má pokračovat dosavadní vládní koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Sdílejte článek

Související

Gerhard Schröder

Schröder unikne trestu za vstřícnost k Rusku

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru dnes v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.

Více souvisejících

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Andrea Nahlesová Německo

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy