Nářez pro Tsiprase. Řekové ho potrestali za nesplnění slibů, komentuje tisk volby

Řecký premiér Alexis Tsipras nedokázal splnit sliby, které dal před více než čtyřmi lety voličům jako radikální levicový lídr hnutí SYRIZA, píší dnes některé evropské deníky v reakci na nedělní parlamentní volby v Řecku, které vyhrála opoziční Nová demokracie.

"V Řecku skončila čtyřletá romance radikální levice," komentoval dnes nedělní volební výsledek server EUobserver. Podle něj lídr opoziční strany pravého středu Kyriakos Mitsotakis vyhrál mimo jiné slibem, že sníží daně a sníží nezaměstnanost, což se Tsiprasovi nepodařilo.

"Řekové už mají plné zuby vysokých daní, slabého (ekonomického) růstu a vysoké nezaměstnanosti," řekl deníku The Financial Times (FT) profesor Aris Hatzis z aténské univerzity. Podle FT ale čeká Mitsotakise v novém úřadu hodně práce. "Nikdo neví, nač státní rozpočet přijde jeho záměr snížit daně, možná doufá, že přesvědčí EU k toleranci ohledně fiskálních pravidel eurozóny," napsal FT.

1/ Tsipras’s era in Greece, an obituary: political scientists in the future will be studying the Syriza phenomenon as one of the rare cases of an “empty signifier” party. Contrary to common misunderstandings, Tsipras isn’t partisan. In fact, ideological emptiness is his key trait

— Nikos Chrysoloras (@nchrysoloras) 7. července 2019

Deník FT ale také připomněl, že Tsipras byl sice "poražen", nikoli však drtivě. "Není mnoho opozičních stran v Evropě, které by z vlády odešly s 32procentní podporou voličů," napsal list.

Také podle analytika BBC Marka Lowena nemusí mít Tsipras ještě své dny sečteny. "Restrukturalizuje se v opozici a bude čekat za scénou, aby využil jakéhokoli přešlapu nového řeckého lídra," míní Lowen. Tsipras sliboval v roce 2015 skoncovat s úspornými opatřeními, která žádali mezinárodní věřitelé. "Pod tlakem EU a kontroly věřitelů a pod hrozbou grexitu (řeckého odchodu) z eurozóny musel udělat ponižující obrat a podepsal třetí balík pomoci vyžadující další úsporná opatření," uvedl Lowen.

Podle španělského deníku La Vanguardia je porážka strany SYRIZA dalším důkazem klesající přízně voličů vůči antisystémovým stranám v Evropě, což ukázaly už volby do Evropského parlamentu koncem května. Po nich Evropská sjednocená levice v EP oslabila. Voliči jsou podle španělského deníku rozčarovaní z toho, že se radikální levici nepodařilo reformovat státní struktury a přinést sociální spravedlnost po ekonomické krizi.

Španělský deník El País dnes připomněl, že konzervativní strana Nová demokracie získá poprvé od roku 2009 absolutní většinu v řeckém parlamentu. Přitom jde o stejnou stranu, kterou v roce 2015 voliči potrestali za úsporná opatření, napsal dnes deník El País.

Související

Kyriakos Mitsotakis

Mitsotakis je opět premiérem, těší ho silný mandát

Řecký expremiér Kyriakos Mitsotakis složil přísahu pro své druhé funkční období, složení své nové vlády má oznámit pozdě odpoledne, informovala agentura AMNA. Pětapadesátiletý Mitsotakis, který byl premiérem od července 2019 do minulého měsíce, v nedělních volbách se svou konzervativní stranou Nová demokracie (ND) získal většinu v novém parlamentu.
Kyriakos Mitsotakis

Řecké volby drtivě vyhrál Mitsotakis, měl by pokračovat jako premiér

Konzervativní strana Nová demokracie (ND) expremiéra Kyriakose Mitsotakise drtivě vyhrála dnešní parlamentní volby v Řecku a zajistila si většinu v parlamentu, ukazují téměř kompletní oficiální výsledky. Její zisk se i po započítání výsledků z 90 procent volebních okrsků držel těsně nad 40 procenty, což by vzhledem k ziskům ostatních stran stačilo na 158 křesel ve 300členném legislativním sboru. 

Více souvisejících

Volby v Řecku Alexis Tsipras Syriza (řecká levice) Řecko Nová demokracie (Řecko)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy